Thursday, December 8

Ikhlas kah aku?

Sepanjang Disember dan Januari, sudah banyak kerja beratur dan tersusun dalam diari kerja aku. Tapi rasanya aku perlu organizer yang lebih effisyen dan interactive. Galaxy Note mungkin? InsyaAllah, gadget itu akan berada dalam gengaman aku. Untuk aku yang perlu melakar segala idea aku, galaxy note menjadi gadget target aku untuk tahun 2012. So, bila mana aku perlu, aku boleh terus keluarkan G-Note dan lakar idea tu. Tak yah sibuk2 bawak note book yang besar gabak tu kesana kemari. Ok off topik. Sebenarnya aku nak ketengahkan isu ikhlas dalam hidup kita sehari2. Ada beberapa faktor yang memungkinkan kita akan ikhlas kan hati kita. Tak kira lah dari segi kerja atau pun tangungjawab kita sehari2.

KERJA
Ikhlaskah kita andai kita selalu mengungkit sumbangan kita pada syarikat kita bekerja, sedangkan syarikat sudah bagi peluang kita menggali rezeki di situ. Mengungkit bagi aku kadang-kadang ia jadi perlu bila tiada orang perasan akan apa yang kita dah buat. Tapi, bila dah selalu mengungkit, orang kata berlagak pulak. Macam bagus sangat...

PERHUBUNGAN
Ikhlaskah sebuah persahabatan andai ia disulami rasa cinta berlebihan pada kawan kita. Maksud aku, untuk sesetengah kes best friend with opposite sex lar. Persahabatan boleh jadi hambar andai perasaan cinta itu tidak berbalas. Aku suka kaitan keikhlasan ini dengan persabatan antara Raffi dan Dhia. Kerana ikhlas dan terbawa perasaan cinta itu membuat Raffi sanggup korban apa sahaja asalkan Dhia bahagia. (sape tengok Tentang Dhia mesti tau watak berdua ni)

Ikhlaskan hubungan kita dengan pasangan andai kita menyimpan rasa cinta pada orang lain? Di depan nye kita mengaku cinta dan sayang pada dia, tapi sebaliknya, rasa cinta pada orang lain dipendam diam2 dalam hati. Bahagia kah akhirnya nanti perhubungan itu. Ikhlaskah segala tanggungjawab yang kita lakukan dalam sesebuah rumahtangga itu? Atau kerana terpaksa?

Ikhlaskah kita beribadah andai kita mengungkit apa sahaja amal baik kita pada Allah, sedangkan nikmat yang Allah beri tidak terhitung banyaknya. Seluas lautan untuk dijadikan dakwat pon masih belum cukup untuk menulis segala nikmat yang telah Allah kurniakan.Subhanallah!

Untuk pembaca setia aku di sini. Ikhlas adalah datang dari hati, sebagai makhluk yang tidak mengetahui, seharusnya ada rasa positif dalam hati bahawa apa sahaja yang orang lain lakukan kerana mereka ikhlas. Jika tidak mereka tidak berada ditempat yang kita rasa mereka perlu berada.

Monday, November 28

Cinta Tak Kejam...Manusia Yang Tidak Tahu Menghargai


Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terimaku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia disisiku

Tuhan aku tahu banyak dosaku
Hanya ingat Kamu kala dukaku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya 'tuk cintaku

Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dariku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mataku
Yang mengalir membasuh lukaku
Agar dia tahu ku tersiksa
Tanpa cinta dia dihatiku

Hanya mampu berserah
Moga cahaya tiba nanti

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terimaku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia disisiku

Monday, November 14

Bakal Suami Saya

Entri kali ini agak gediks + perasan..Nape? Sebab...urm...berangan nak kahwin.
Ayah aku pernah tanya, is this your final decision? Final descision ape ek? Betul ke nak kawen ngan XXXXX? aku diam (dalam hati, diam tanda setuju ayah). Bila di soal sebegitu, aku terfikir pulak, kalo bukan dengan dia, dengan siapa ye? Bolehkan aku jumpa orang lain sebaik dia. opsss...ni pandangan aku anggap dia baik sebagai kawan aku sejak sekolah. Mari kita lihat checklist dibawah ini. My observation tentang my bakal husband (aww...rasa berbunga-bunga plak menyebutnya)

Appearance :

1- Size XXL -chubby, tinggi, gebu
2 - Muka - tembam, berjanggut, pakai cermin mata bingkai hitam, kulit cerah
3 - Rambut - ikal, kekadang dia suka gondolkan kepala dia, warna perang (ini betul punya, bukan dye okesh)

haha...sket2 sudah

Sifat dia vs sifat aku

1 - Panas baran - tapi sekarang dah kurang sket, sifat yang ni aku mmg gerun, bila tau dia ada sifat camni, aku latih diri aku jadi sabar dan cool, wlpun sbnrnya aku ni pon ada panas baran kan...(orang pendiam dan lembut belum tentu dalaman dia lembut). So my lovely cutie bear ni, muka nampak ganas, hati very the soft, kadang2 dia lebih mudah tersentuh berbanding aku. See....the different between us?

2- Tidak romantik - dia memang tidak seromantik lelaki dalam fairy tales. Satu jaminan buat aku, perempuan lain takkan terpikat ngan lelaki yang tak romantik ni. Tapi, dia punya karisma lain yang boleh buat orang lain terpikat - yang ni tak yah sebut..RAHSIA! Aku pulak, sifat biasa bagi seorang perempuan, aku selalu ingat tarikh2 penting dalam hidup kami. Dia ingat juga, tapi....tsk...tsk...

3- A  lot of suprises - berkesinambungan dengan sifat ke-2, aku suka bila dia buat suprise pada hari dan waktu tak terjangka. Selalu, we will aspect, we will get present and suprises on special day. But, he love to suprise me anytime and anywhere he want it to be. Contohnya...dia pernah bagi aku roses masa aku tengah amik duit kat ATM. Terkejut aku, seb baik tak melompat suka kat situ. hahaha...sempena apa? Takde sempena pape..dia tahu aku suka roses. Dan hari ini dan detik ini, aku masih tunggu kejutan apa lagi yang dia akan berikan. I love it!!!

4- Funny - for me he is the most funny guy. With a chubby size, it will be seen like A & W mascot. CUTE!!! Jadi seboleh2 bolehnya, aku akan buat dia sentiasa happy, ceria, sebab senyuman dia yang akan buat hari2 aku jadi ceria.

5-Robotic - hahaha...nape aku cakap mcam ni. Sebab, setiap kali aku call dia, cara dia jawab sama je.Sampai aku dah boleh jangka dia nak cakap ape

6 - Workholic - memang dia kuat bekerja. Sampaikan nak dating kena wat appoinment, booked tarikh siap2. Tapi, harus diingat, walaupun dah booked, booking tu leh cancel sekelip mata bila ada hal lain melibatkan kerja. Jadi, bersabar je lah aku...

Banyaklah nak sebut kat sini. Tapi, apa yang dapat aku simpulkan dan catatan ini juga buat ayah tersayang. Anak ayah ini menerima lelaki pilihan dia ini seadanya, restulah hubungan kami ini. Walaupun dia panas baran, sifat ini InsyaAllah akan mendidik anak ayah yang degil ini (dia marah bertempat).Dia tidak romantik ayah, tapi Eda pasti, dia kasihkan saya dan keluarganya juga InsyaAllah keluarga kita juga. Sifat kelakar dia ini, akan membahagiakan. Dia tidak pernah berkongsi masalahnya, kerana dia berusaha untuk tidak menyusahkan hati orang-orang yang dia kasihi. Sifat tanggungjawab dalam dirinya menutup kekurangan yang lain. Ini antara sifat-sifat yang nampak, aku harap dia tetap seperti yang terzahir.

Kadang-kala aku terfikir, andai suami ku kacak, romantik, diri aku sentiasa rasa tidak selamat dengan mata-mata wanita lain yang memandang dia, mengharap dia menjadi teman. Aku tidak cukup kuat untuk berkongsi. Walau dia 'chubby'. Dia akan jadi pelindung aku. Dia tidak pernah menilai kekurangan aku, sebagai kekurangan, tapi kelebihan buat dia. Baginya, ketidak sempunaan aku itu lah, membuat aku lain dari wanita yang pernah dia kenal.

Semoga apa yang ku coretkan hari ini, menjadi doa bahawa dialah temanku, kawan, sahabat, dan juga SUAMIKU yang pertama dan terakhir.

Saturday, October 29

audit oh audit....

Saturday come again and i was steressed thinking of auditing activities this Monday! uwaa....feeling like having a fever rite now...amacam sedap ke kena audit..tidak2....tak lena tido i uolsss...

Bos aku? relax je...aku pulak yang naik seram tengok dia chill sgt kau..

Sekarang nak check pape pon dah blur..mamia...

Tuesday, October 11

Master in ?

postpone...mungkinkah?? nampaknya sangat betul....sedih tak..tak lah...ok je...ada masa untuk sambung master...



now...searching the master course at UTM..

Thursday, October 6

Mujse Doste Karoge?

Bolehkah kita ada perasaan sayang lebih dari seorang kawan terhadap kawan lawan jenis kita, sedangkan kita sudah ada kekasih hati. Apa maknanya tu?
Kita anggap dia kawan tapi bila dia ada kekasih, kita rasa cemburu, bila dia bertunang, kita rasa dia dh buang kita dan bila dia dah nikah, kita rasa macam putus cinta. Tak nak cakap ngan dia lagi, tak nak dia cari kita lagi.

Macam tu ke kawan, sedangkan kita mengaku kat kawan kita tu, kita sayang dia macam kawan2 lain. (mulut ckap lain, hati sebut lain)...Kita masih mahu tahu tentang life dia walaupun kita rasa sakit sangat dia bahagia ngan orang lain. Patutnya tak boleh macam tu kan...kawan sejati akan bahagia, bila kawan baik dia bahagia..dia juga sedih bila kawan dia sedih....MUJSE DOSTE KAROGE?


Erm...suka tengok citer ni..touching2..

Thursday, September 1

Saat Terakhir

Ini lah saat terakhirku melihat kamu
Jatuh air mataku menangis pilu
Hanya mampu ucapkan selamat jalan kasih
Satu jam saja ku telah bisa
Cintai kamu kamu kamu di hatiku
Namun bagiku melupakanmu
Butuh waktuku seumur hidup

Petang 1 syawal tahun ke-2, mungkin itu adalah tahun terakhir kami bersua...cadangnya nk tggu matahari terbenam, tp matahari tkde hari tu, cuaca redup je...tempat itu akan jadi tempat kenangan kita...jika aku rindu kamu, aku akan ke situ lagi untuk mengingti 17 minit pertemuan. Take Care Dr. Zach...

Friday, August 26

Riang Ria Raya Riuh....




Salam reader2 tersayang ( ada pembaca ke blog aku ni? hik3) tak bape lama lagi kita nk raya kan3...persiapan raya aku tahun ni biasa2 aje. Macam tkde mood nak raya, nape ek?? Tahun ni pertama kalinya aku wat kuih raya, selalu tu mak yang buat, aku tolong-tolong je. Tahun ni kena wat biskut raya, dan juga sebelum balik melaka nanti nak siapkan 3 biji kek coklat pulak. Adeh3..

Adik pompuan aku dah sampai JB subuh td. Yeahoo!!! sonoknyer ada kawan balik...hik3.

Buat kengkawan, selamat menyambut hari raya Aidilfitri yang ke bape ek dalam idup korang?? Kali ke berapa sekalipun korang sambut raya, bersederhanalah, jangan sampai lepas raya, gigit jari sebab sakan sangat beraya. JImat!! Di kesempatan ini, nak mintak maaf juga pada sekalian pemabaca andai selama nukilan hamba disini ada mengguris perasaan (ayat tak leh blah!!)

Lagi...erm tahun ni nak beraya plus berwalimatul urus...bukan aku...kawan-kawan aku. Ramai pulak yang kawen time raya2 ni...adeh

end...SELAMAT BALIK KAMPONG BUAT AMALINA, SYAZWANA, NORSILAH, KAK LEEZ, KAK NAZ, KAK SAB, KELUARGA UNGKU CIK dan...(eh, byk plak, tak tertulis aku).

Wednesday, August 3

Wedding Plan : Step 1 Part 2

How to start? I don’t know where to start. About 9 to 11 month to go..Dia? erm, relax je, tp aku tak tau la pe yang bermain dalam kepala dia. Mungkin dh ada perancangan. Lelaki kan lebih suka diam dan fikir…Erm aku dh start survey ke sana kemari (guna tnet je, tk gerak mana2 pon) for the butik, phographer and so on…serabut, byk choice, tp tak tau nk pilih mana yang bagus dan berbaloi-baloi. So, for a start, a friend of mine cadangkan list all the keperluan includes yang kecik2 bagai. Pray for us!!!


Starting list out while working...sesambil..

Saturday, July 23

Ada aku Kesah??? resign?

erm..bulan depan atau mggu depan maka genaplah setahun aku bekerja kt tmpat kerja aku sekarang as dot dot dot. Berjayakah aku jadi career women yang berjaya dan success. Jawapannya tentunya ya!!! (perasan). Tapi, kita memang kena selalu persan bagus dan buat yang terbagus. Supaya nnt even kau nk resign sekalipun, kau masih dianggap yang terbagus. huhuhu. Pehal wat entri nk resign ni. Ye..mmg aku nk resign. Aku rasa kali ni Incik N mesti bg punya aku resign. Dia pun dh nyampah dengan aku. Kenapa ek aku ckp cmtu? sbb hari2 kalo terserempak ngan aku dia mst wat tk nmpk. Fine...Tapi, bg aku dia tk pro bila pasal kerja untuk department aku pun ckp kat org lain suh ckp kat org lain. Fine, sy paham Incik. Incik mmg nk sy blah. Nape? Rasa tercabar ke dengan saya? Takkanlah...you kan super intelligent m******. Mna leh lawan.


Jangan risau, tk yah susah berentikan saya, saya pun tk ada hati dh nk kerja sini. Sya masih akn terus berkerja disini smpai masanya tiba, sy akn blah. Dengan rasa ada hati perut, sy takkan tggalkan kerja di amanahkan terbengkalai sebelum sy berambus, sy akn siapkan sesempurnanya.


Berani betul sy tulis entri cmni. Sebab sy pasti dia tk tahu sya ada blog. Sy masih bersabar. Semoga Allah tetapkan kesabaran sy.

Monday, July 18

Forgive Me....

Satu-satu semangat aku hilang....bertimpa2, smpi kekadang dh tk leh nk pikir ngan warasnya. Siapa kenal aku...? Tentunya yang paling tahu, my parents and family yang always sabar dengan kerenah anak pompuan dia ni...pendiam tp panas baran...ye...aku seorang yang panas baran...aku suka simpan perasaan, berdendam, niat untuk cuba melupakan, tp bila rasa hati tu dh tk terbendung, terluah dengan cara yang paling tidak disukai. Kesannya, banyak hati yang terluka...kesannya, i lost all the spirit yg ada dlm diri, sendiri rasa down sbb dh buat orang lain down...please forgive me for what i have been doing all the time with you...


Selalunya lepas marah, perasaan sesal bertimpa2, tp nasi dh jadi bubur, kena telan gak wlpun tk suka...dn pastinya perasaan ini kadang kala muncul dibenak, andai aku tiada, mungkin tiada yg kecewa. Astaghfirullah....semua ini sudah ketentuan..


Buat kekasih yang mencintai dalam diam sejak kamu 9 tahun, maafkan sy andai sy kasar, andai sy tidak mampu jd yg terbaik, andai sy tidak layak mengasihi kamu. Andai sy jd kasar, jgn lihat pada induknya, didikan mereka ckup sempurna, tp sy yang mencacatkan kesempurnaan itu. Sy tahu kamu sabar kerana itu kamu masih disisi.


Buat ayah dan bonda, sy juga tahu kamu menjeruk rasa menahan kerenah anak yang suka membantah, ampunkan sy kerana terlanjur kata. Maaf juga tk mampu ubati luka kalian, jadi ampunkan lah..,.Redhakan segala2nya..Doakan jua agar hati aku lembut tp masih kuat menahan dugaan.


Buat kawan2 dan juga sesiapa sahaja, andai terasa dengan gurauan ku, maafkan lah, sbb seringkali diri ini lupa, hati lain perlu di jaga, hati lain mudah terasa.


Mungkin, lepas ni, lebih baik aku diam, puasa pon nk dekat...lebih elok aku dekatkan diri pada Yang Esa. Moga Dia panjangkan usia setiap orang yang ku kasihi. Moga dia dekatkan hati ku padanya.


Andai tiada esok untukku, doakanlah untukku, ampunkan khilafku. Teruslah mengasihiku dan sedekahkan lah Al-Fatihah untukku....

Thursday, July 7

it's 4 years orediii.....




Hari ni genap 4 tahun kami berkasihan...uwekkk (terasa geli geleman plak ngan ayat jiwang cmni)...dan selama itu gak banyak kisah suka dan duka yang kami dh lalui bersama...mgkin lepas ni tk smbut dh aniversarry ni...tahun terakhir...



Sambutan? Celebrate? tk celebrate pun mcm thun2 sudah...hanya ucapan sahaja untuk dia. Kami sgt sibuk...Teddy lagi sibuk....tkde masa uolsss....selalunya mmg kami tk dpt smbut pada hari ni 07.07.07...biasanya celebration mmg terlewat sehari atau 2 hari...tk tau lah kalau tahun ni Teddy nk suprise ape? hahahah3. Main2 je dear...i tau u buzy...very2 buzy...ngeee..


Semoga hubungan kita kekal sepanjang hayat, tapi bukan sbg kawan je...sbg dot...dot...(korang letak sendiri, yang baik2 je tau)..hik3. I harap u terus syg i smpi bila2...selagi u masih syg i...i akan syg u gak...lalalalala (blushing)...HAPPY ANNIVERSARRY TO US!!!

Wednesday, June 15

Kamu...dan Kamu..

Entri kali ni agak syahdu…katanya…hakikat perpisahan adalah satu perkara yg harus di tempuhi dengan ketabahan . Pehal plak citer pasal perpisahan ni? Sape yang berpisah? Terpisah dan dipisahkan? Hahaha….Tiap2 hari aku balik kerja hati aku sayu sgt sbb tgk barang2 adik2 aku dh siap kemas kat tepi almari..aku ni jd tukang tya kat dia tetiap hari mende apa yg tkde lagi, belum beli, belum cari. Adik aku akan berangkat ke Terengganu minggu depan. Mendaftar sebagai pelajar perguruan. Cikgu lah senang cite…pehal aku nk sedeh2 plak ni? Erm…sbb aku duk sebilik kot ngan dia…mmg dulu kitorg pon jarang jumpa masa dia duk asrama n aku kat UITM. Time cuti je lah dpt jumpa. Tu pun kejap je.  Yang aku suka bila dia ada sbb dpt berkongsi kegilaan dan kenakalan kami sesame. Aku nk nakal sensorang tk syok. Ada geng baru idop!. Lepas ni, tkde lh org nk kejut aku pepagi semayang subuh. (adik aku yg kejut tau, bukan aku kejut dia)…dia mmg macam kakak2 untuk certain thing. Aku plak mcm adik dia (tk matang lagi) hik3. Kenangan paling aku hengat, aku nyakat dia..aku kata kat adik aku ada cicak bergayut kat tuala mandi dia masa dia nk masuk bilik air….punya lah dia gelabah…pastu aku lari dan aku jerit…”Akk tipu je!!!” hahaha…kena kejar keliling rumah…pastu, aku suka tepuk ontot dia…ha3…bukan aku gatal, saje ngusik dia…aku ckp ontot dia gebu…kih3…sorry dik! Erm….lepas ni akk kena lah layan Nora Elena tu sensorang..(tp citer tu nk abis dah pon)..

Sbnrnya, kekadang aku jeles ngan adik aku. Dia dpt apa yang dia nak…dia ada kawan yang baik (bukan backstab punya kawan)…dia belajar pandai, sukan aktif, ramai kawan…ayah selalu tersalah pggil aku ngan nama adik aku..(kecik ati!)..mgkin sbb dia tkde kat umah, so selalu tersebut. Ayah nk dia jadi cikgu, dia dapat..happynya perasaan dpt gembirakan hati org tua. Aku? Tk dpt jadi cikgu wlpun mohon byk kali (mst ayah kecewa ngan aku)..maafkan eda ye ayah..eda tak layak…terima kasih adik Eila, sbb nenek pon bangga ada cucu pompuan dia yg bakal jd cikgu…oklh…along dh jadi cikgu, pastu Eila…mst nenek sgt suka…dh lh masa nenek sakit, illa jaga..terima kasih byk2.

Bila Eila ckp, lepas akk kawen, bilik ni (bilik tidur kita tu) akan jadi bilik Eila. Akk mmg kecik hati, tp tkpe akk tak kesah…lambat laun mmg mende tu akn terjadi…Eila kan adik…so akk tk kisah…tiap2 hari akk tahan rasa hati tk nges..sbb akk sedeh, tkde kawan tido…tggu illa cuti sem je nnt. Dulu masa Eila mula2 masuk asrama pon akk nges beberapa hari masa Eila tkde..sbb akk sunyi…sbb tu akk ckp jgn bwak frame gambar eila gi Terengganu…dlam family muka kita seiras…org lain selalu confuse…bukan takat org lain, family terdekat pon confuse sbb kita mcam kembar…akk tk pernah tgk Eila nges…so teruslah jadi org yang tabah ok…Redha dengan rezeki Allah bg..Mungkin eila tk dpt jdi pharmacist. Tp eila boleh jadi pharmacist yang mendidik anak2 jadi orang berguna…memberi mereka ubat yang tinggi nilainya untuk masa depan diorg…Thanks for give Happiness to our family…!!!

Monday, May 23

Wedding Plan : The First Step



Entry ni mcm gempak je…hahaha poyo…aku tak tau lah kalo aku buat perancangan terlalu awal. Sementelah aku ni belum pun bertunang. Tapi, aku rasa berbaloi buat persiapan awal, sebab aku tak nak ada yang celanya di majlis besar kami. Sekali seumur hidup u...!!! Lagipun Incik Teddy kata kitaorg bertunang buat syarat aje...nk rasa gak alam pertunangan yang orang kata manis itu. Let say kami betunang 3 bulan sebelum majlis, gila kau lepas tunang baru nk bersiap bagai. Cuti sekolah plak tu…aku nk yang TERBAEK beb….

For the first step is skodeng a.k.a searching…Incik Teddy bg kebebasan pada aku untuk plan our wedding. Mamandangkan dia sudah busy ngan Turbo Tuner Garage yang baru bertatih tu. Aku dengan rela hati planningkan pape yang patut untuk hari bahagia kami ni. Dengan bersyarat : “ I tk nk baju pengantin yang sarat2 ye saying…I lemas tgk u pakai nnt, baik2 I setuju nk bersanding, masa tu jugak I balik”.Uwaaaa….boleh gitu? Mksudnya, Incik Teddy nk majlis yang simple tp meriah dengan kengkawan dan sedara-mara. Tapi, haku pulak nk impikan persiapan yang unik dan jarang dibuat orang..Baru lah jadi ingatan. Tk gitu uolsss??

So cmne nk gabungkan kehendak kami berdua ni..Si Dia nk yang simple, aku plak nak yang unik. Unsur2 lain yang perlu aku amik kira ialah, asal-usul nenek moyang. Aku pikir nk selitkan sikit unsur2 asal usul keturunan kami. Yang kami tau yang sama dua2 ada darah cina + aku jawa + melayu. Tu yang aku tau lah. Ngeh3. Erm…lagi Incik Teddy kata kalo boleh adat2 negeri Johor tu kekalkan. Isk….td dia kata bagi kebebasan , tp ni byk plak syaratnya…hape pon boleh….jangan plak HApe Pon Tak Boleh.

Ok2. Berikut antara ciri2 dan adat perkahwinan melayu johor.

1- baju teluk belanga
2- rewang
3- telur pindang
4- potong perajan
5- adat mengadang
6- sirih lat-lat/ sirih gatal
7- ambur-ambur
8- tepung tawar
9- adat lagi satu ni aku tk tau name dia ( aku bg nama adat nafkah dari suami la)…hentam je la labu..

Untuk entri lain nanti aku terangkan details pasal adat2 ni semua ok..

Minggu lepas, masa outings ngan adik2 aku, aku sempat beli majalah Ratu Sehari Edisi 13, ok lh, not bad. Majalah ni byk bg aku idea and direktori perkahwinan macam butik pengantin, photography, tips2 perkahwinan and mcam2 ada. Sangat membantu dari segi idea, tp dari segi budget…uwaaa…tk mampu aku untuk pakej2 yang ditawarkan tu. Cuci mata je lah. Buat masa ni, aku dpt siapkan checklist ape persiapan yang perlu aku buat sebelum majlis tu berlangsung. Budget aku dan juga perancangan lain yang sepatutnya. Langkah seterusnya ialah sketch kan idea2 tu. Aku gak dah mula survey2 butik2 pengantin yang berpotensi untuk aku pilih nnt. Dan lagi planning ni kena lah bincang ngan Incik Teddy. Kena dpt persetujuan dia pulak. Mana tau leh bg idea lagi bernas.

End for now….






Sunday, May 15

Lily Buat Najah Review


2 minggu lepas, aku baru abiskan baca novel kak nazurah aishah, actually it is the first novel of her. Cerita nya agak sedih sampaikan beberapa hari aku terbawa2 watak tasha dlm cerita tu...sedey2. Mengisahkan tentang cinta suami isteri. Banyak pengajaran yang aku dpt dlm cerita ni, antaranya: 1- hargai apa yang ada depan mata 2- kasihi suami /pasangan selagi dia masih ada, sbb kita tak tau bila jangka hayat hubungan kita, samada kita pergi dulu atau pasangan kita. 3-hormat mak ayah sbb mereka yang akan memberi restu setiap apa yang anak2 lakukan, aku tak nafikan bila kita wat sesuatu tnpa redha, hidup kita mmg susah 4-suami isteri jangan terlalu berahsia, nnt byk slah paham, macam2 kita boleh syak pasangan kita, betul tak? 5- kalo sygkan seseorang kita perlu fight hati dan sayang kita, jangan mudah menyerah tp jangan langgar hukum alam...

hahahah...pape je aku ni....aku mmg suggest kawan2 yang dh kawen atau baru nk kawen, baca lah novel ni, korang akn setuju dengan apa yang aku dh sebut kat atas tu, mana yang selalu gaduh, minta maaf lh setiap hari, belum tentu kita bertemu hari esok, dan belum tentu hari esok kita dpt apa yang sama kita dpt hari ni.. jangan sampai bila orang2 yang kita sayang tiada lagi, hari2 berendam air mata sbb ada hajat2 mereka yang kita tak tunaikan lagi....end.


Saturday, May 14

AM i Getting Married????

Betul ke aku nk kawen ni? Macam tk percaya...tp tolong lh percaya...im almost 25 years old this year ocay!! young but not so young, even kawan2 aku pon dh ramai yang meninggalkan status bujang dan dara trang tang2...Orang kata " buat pe la kawan lama2, dh kerja, kawen je lah" senang ckp, tp duit belanja kawen sekarang tk semurah dulu. Mak aku cerita pasal zaman dia wat kenduri kawen...huhu kalo duit belanja kawen zaman sekarang masih sama macam dulu, aku rasa dh ramai anak muda jadi pengantin remaja..Tapi, kawen bukan sekadar menutup gelaran bujang tu saje...ada tanggungjawab yang hendak dipikul, dijinjing bersama. Tak gitu Incik Najib???ngeh3.

"selamat pengantin baru buat kengkawan yang baru saja menamatkan zaman bujang mereka tahun ini"

Cik Wahed sudah sengal di ptg hari ........sigh!!!

Wednesday, May 4

Annoying...

Hari ni bangun awal sebab nk siapkan report yang bos nk pagi ni...nk wat semalam nagntuk yang amat. Aku rasa sejak aku kerja dah 9 bulan ni, penat lagi otak aku dari badan. Paling aku rasa nyampah menghadap muka engineer belagak bagus kat company aku tu (eceh, company aku ke?). Nape lah manusia cmtu leh wujud kat tempat kerja aku. KO HENGAT KO BAGUS????

Aku rasa annoying dengan beberapa perkataan ni yang bagi aku kebanyakkan orang suka guna
1- please do ASAP
2-URGENT
3-Please act soonest

Kalo dh send email tu, tk yah mention mende tu urgent ke, ASAP ke hape ke? EMail tu memang media tuk kerja URGENT, ASAP, ACT SOONEST. Kalo tk urgent, tkdenya nk guna email tu. huh! saje pepagi nk lepas geram...Sakitt hati..Seb baik bos aku paham...DIa kata wat tak tau je ngan makhluk tu. DIa memang selalu rasa dia bagus.

kepada makhluk tersebut...even aku wat keje yang kau rasa lambat tu...URGENT sgt. Call aku lah!!! Takkan setiap inci kerja aku, aku nk report kat kau...Kau bukannya bos aku pown. Ada paham?

You SO OVER!!!
aku rasa mcm nk wat cm kt atas tu kat bilik meeting....hahahahah

Tuesday, April 12

Him.....Cute Pumpkin...

He is my cute pumpkin...sorry to called you pumpkin..(mak kamoo yang bagi)...for me you such a cute boy...but, only when you give me a bright smile...lovely..rindu kamu sesgt...sy cume ada kamuu untuk dicintai...my promise to stay by your side and love you forever. But, if you not love me anymore...dont forget i will stay at where my heart stop by...(in your heart)...ape aku merepek memalam ni...ngeee...(malu nk tulis entry cmneh) teringat u lah pumpkin!!! budak temok yg cute...cumels..

Kimia - Melda Ahmad


Monday, March 28

Nak Nanges dah ni.....


My new Kazumi a.k.a my new stuff sudah bertapak dirumah? Mende alah pe yang aku beli tu? HUHUHU....Phone Baru!!! SE Aino...dh lama idam sejak dia mula berada dipasaran...sekarang baru dpt beli...itupun aku dh abis duit belanja bulan ni sebab beli mende alah tu...hik3...tkpe2 bulan ni je aw....tp nape rasa nk nges ek...? nk gelakkan diri sendiri pon ada....masa beli tk nk check...dh smpi rumah baru nk check betul2...ngeeee...setelah mengodeh phone baru tu baru aku pasan...dia tkde front camera....cmne aku nk video calll...mungoks...tu je lh cara aku leh tatap muka buah hati aku...nnt bila wat video call...aku leh tgk muka dia...dia tk leh muka tgk muka aku...aku nk bg dia tgk muka aku....aku tk leh tgk muka dia....sangat mungoks....tp sudah beli....nk tukar ngan phone lain...tk minat...cmne ni...mmg function dia lebih byk dari phone yg ayah bg tu...tp, this lack dia yg wat aku rasa benggang...smpai tk leh tido dibuatnya....biadap!!! hahahah....ayah aku nk balik phone dia...so, skrg aku dlm proses memindah data2 sepatutnya ke phone baru...hik3...tp aku kena positif....pakai dulu phone ni....nnnt baru cari model lain....smlm minat gak ngan vivo tp music dia plak tk best.....SE ni aku minat sound music dia...mantop!!!! gmbr pon cntik je....tkpe2....sabar je lh...



Monday, March 7

Contest Seunik Namaku





huhu...teruja plak rasanya, pertama kali nak join contest kat blog...setela
h sekian lama mendiami blog tersayang, baru kali ni ada masa nk join...thank zie...see the entri hua....sonot2..eh...over plak...entri kena citer pasal name sendiri lh...hik3


SYARAT-SYARAT CONTEST..

1. Buat satu entry bertajuk "Contest Seunik Namaku"

2. Mestilah jadi follower teratak buruk zie ni ek..kalau tak nak pon tak pe.
tiada paksaan..tapi kalau terlepas sebarang update jangan salahkan zie OK..

3. Letakkan banner yang comey kat atas tu dalam entry korang OK..

4. Letakkan 1 picture korang yang paling comey/hensem. Pastikan tu picture korang Ok jangan letakkan picture orang lain plak.

5. Then, korang bagitaula nama korang yang sebenar..Lepas tu cerita la apa-apa pon mengenai nama korang & apa yang uniknya/istimewanya korang.

6. Tag kan 3 orang kawan-kawan korang & pastikan dia tau OK..

7. Last sekali jangan lupa postkan link korang kat ruangan komen entry ni..

4hb November 1986, ayah bg nama aku FARHAH WAHEDA setelah 4 hari lahirnya aku. Dulu2 aku selalu rasa nama aku biasa je...tp lama2 hidup ngan nama tu rasa unik plak...sebabnya:

1- tak ramai orang boleh ingat ejaan nama aku dengan betul...kalo betul pon itu pun lepas mereka rapat ngan saya ataupun terpaksa ingat untuk sesuatu tujuan...best kan cmtu...

2- Ramai juga yg tk boleh sebut nama aku dengan betul tanpa salah terutama bangsa cina, sebab gabungan huruf RH tu macam susah ket nk combine...tk caya? cuba mintak kawan cina korang sebut nama aku...kalo dpt tu terror lah...sbb kat company aku...manager cina tu tk pndai sebut nama depan aku...last2 aku bg nama lain kat dia...hik3

3-mungkin nama aku tk jadi seunik ni kalo ayah aku kekalkan nama waheda je...see...nama waheda tu pun unik...jarang kan jumpa ejaan macam tu...biasa kita akan jumpa WAHIDA / WAHIDAH / WAHeeda...

4- Selama aku sudah pandai berkawan...nama aku tu sudah mencipta pelbagai nama...sbb org kata susah nk sebut btul2....kalo tk kerana ada agenda formal, mungkin mereka tak tau nama aku yg sbnar....sejak sekolah nama aku byk....antaranya, fara, farah, eda, wahed, farhah, dan paling tkde kena mengena langsung...DIDIE....nama didie tu wujud sbb diorg ssh nk sebut betul2 nama aku....hik3

tu serba sikit pasal nama aku...aku ni unik tak?

Unik sebab, masa aku lahir, parents aku selalu ckp aku ni tertukar ngan anak India, sebab aku gelap, kebetulan esok nya lepas aku lahir..deepavali...hak3...seb baik dh besar putih sket...

aku unik sbb keturunan aku yg mcam2 itu...cina+jawa+bugis+ arab kot = kek lapis...hik3

Menurut kawan2...aku nmpak lembut, ala2 perempuan melayu terakhir gitu...(perasan plak)...
Tp, sbnrnya aku ni mak aku kata degil! keras hati...macam ada dua orang gitu...bila marah terbang semua barang....(malunya....)

one more thing...kecik2 aku...aku kuat makan.

huhuhu....byknye nk citer....kalo menang nnt leh citer panjang lagi ea zie...

sekarang aku nak tag

* awis
* atie
* kak sue

sila la lawat blog zie....tuan punya contest
www.secebisbingkisan.blogspot.com

Wednesday, March 2

Saya Nak Header Baru...


huhu...pernah plak kan blog aku ni ada kepala...a.k.a header. Sonotnyer...ada member nk wat kan..mekaceh lah kak jie wei...ngeh3....suka2...cuba ngok kak jie kita nyer header. "ada stylelah"!

Sunday, February 27

Review Filem...Kembar Siang..


Semalam, aku amik peluang berjalan-jalan bersama cinta hati aku..(eceh...malu nk ngaku). Agenda utama menonton wayang, sbb kami dh lama tk menonton filem disebabkan tiada filem baru yang menarik perhatian kami nk menonton. Cadang mmg nk cari filem yg lawak sempoi sebab nk ilangkan stress keje. So, kami bergerak ke CS jam 2 petang selepas menghadiri majlis kahwin di Dewan Azalea.

Bercakap pasal filem Kembar Siang ni..mmg kelakar sgt. Start dari awal, panggung gamat dengan gelak ketawa mereka disitu. Yang paling kuat ketawa aku rasa, tentulah Incik Teddy...smpi org yg selang 5 kerusi pun leh toleh ke arah kami...sebab dia ketawa tak hengat..

Eh..melalut plak aku...nk cite pasal movie ni..menceritakan tentang sepasang kembar seiras (Kamal Adli) yang berlainan watak. Pengorbanan seorang abang dan erti kasih sayang sesama insan walaupun berlainan bangsa dan agama. Paling aku tak leh tahan bila watak Sathiya muncul...bahasa melayunya yang tunggang langgang tu wat kami tak kering gusi...ngeh3...

Kemunculan Rozita Cik Wan sebagai pembeli dikedai yang selalu berhutang mencuit hati, watak dia cuma ada 2 babak je. Tp, dh ckup tggalkan kesan lucu kat situ. Kalo rasa nk tgk Rozita Cik Wan tergolek sebab pakai kasut tumit tinggi, bolehlah tonton cerita ni..ha,,,jangan marah kak..apaepun Cik Rozita kita tetap maintain cantik gitu..

Bagi aku cerita ni ada unsur lawak yang ada moral value..aku bg 4 bintang untuk movie ni..

Hek3....Umah dah siap hias....


Sepanjang hari ni keje aku ialah menghias rumah...bukan rumah betul, rumah alam maya. Blog aku berubah wajah lagi, tp rasanya aku mmg serasi ngan warna hitam..macam2 sudah ada disitu..harap2 viewer aku tk juling mata baca blog aku...blog ni wujud dah setahun lebey rasanya..kewujudan blog ni atas sebab aku nk segala pengalaman idup aku di abadikan dalam bentuk yang mudah nk cari balik selagi aku tk delete blog aku ni...mungkin bila aku dh tua nnt, anak cucu aku boleh baca coretan aku ni. Harap2 blogspot tk bangkrap...hik3..(cabul btul mulut).Bukan untuk anak cucu je, bakal suami aku pun tk pernah baca blog aku ni..dia malas nk baca2 ni...Incik Teddy...sy harap awak baca lah ea...repekan sy kat blog ni..chill..hari ni nk rehat2 je..esok keje lagi...


Thursday, February 24

Frustrated.......


Today is very hard day for me..many works to do...it's normal right for career gurl like me...ngee sholud be woman there, but im not married yet, so i cant be a girl too. i do love and like my job, with a supportive leader and assistant, it make me feeling happy to go to work. But, a certain people here make me like to smackdown them into pieces. Wargh....i can be a monster too!!! People might said that you not doing my job, how would you know my burden? Hmmm, the question im giving back to them, you too not doing my job. Did you know my burden? To all my friends out there that from same field like me, that might build a career as information proffesional in the company that do not know that our field is existed, just be ready to be blame and underestimate. I can feeling right now. I dont want to make you feeling scare, just be prepared. Anything may happen. People will think you are not right, you know nothing and so on. Right now im still in the office, not to tell people that im the only person work at this time. Just to make know that how them leave the responsible to me to do such thing for them to be settle on time. ok fine, i do it. But, next time u want it faster, u do it faster. Dont blame me for thing that u MUST do. Thanks you MR. N for being understanding and keep back up me when they blame on me.


Wednesday, February 23

Should i go?

Sakit kepala lagi, sejak keje Doc. Cont..selalu sangat aku sakit kepala. Nak kata kurang tidur, tak jugak sebab aku selalu akn pastikan yang aku ckup tidur setiap hari untuk mngelakkan aku stress sebb tk ckup tidur. Aku risau kalo aku ada sakit lain. Kalaulah satu hari nnt aku pergi dari company tu sebb dpt offer lain...Incik bos boleh let me go tak?...Tak sanggup uols...hari2 keje stress. Aku ni jarang nk marah org pun leh tertinggi suara sbb stress. Kerani aku tu pun mcm dh takut nk tegur aku. Sorry lah dik oiii, awak kacau akk slah time. ngeee....

Kerja aku sekarang mmg ada sikit sama ngan pengajian aku..Itupun cuma 20% mungkin dari segi pengurusan maklumat. Tp, kalo nk implement semua yg aku belajar dulu mungkin tk dpt semua kot. Assistant aku harap kalo boleh aku tk pergi tggalkan dia..dari company tu..Adeh kak..tolong jgn halang saya. Sy masih sayang keluarga. Sy cuma takut, jika sy dh berkeluarga, dn sy masih disini, stress keje menghalng sy menjadi yg terbaik dirumah untuk anak2 dan suami..

Jika diberi pilihan wang bulanan ribuan ringgit setiap bulan sekalipun, tp harus berkerja dalam tekanan, atau gaji yg sederhana tp kerja dlam keadaan gembira. Sy tetap pilih yang kedua. Mmg org akan kata, alah bisa, tegal biasa. Lama2 dh mahir, tk stress lagi keje situ. Ntahlah, maybe, mungkin. Sekarang ni pun aku dh tk byk masa untuk Mr. Teddy. Sorry sayang....

Should i go??????

Tuesday, February 15

Kerja Yang Buat Orang Sakit....

Sejak kerja kat Doc.Cont sudah berpindah tangan, aku selalu amik cuti sakit a.k.a MC. Ngaaa....nape agaknyer ekh? Dulu, masa miss NA keje doc.cont pun dia selalu cuti sebab sakit, antaranya migrain, sakit pewot, dan paling tragis hypertension!!! wooo....leh sakit cam tu..abeh lh aku. Semalam 14 February officially aku amik alih tugas2 Miss NA. Dan hari ni aku MC sbb semlm gastrik teruk, muntah sampai lembik badan aku. Sampai ada sumone yg ckp "aik, baru sehari naik jawatan, dah MC"...ngee...aku bukan suka2 nk sakit. Bagi aku kerja Doc. Cont agak mudah bila dh faham flow, dh tau function sumer...tp, still aku tensi ngan kerja aku...status di FB untuk hari ni.."kalau di takdirkan sy kaya suatu hari nnt, sy pilih untuk jadi suri rumah sepenuh masa"...ha..boleh gitu? InsyaAllah....aku kena kuat smgt sblum jd kaya nnt.

Thursday, January 27

Betul kata dia......



Alhamdullilah, minggu depan genap lah aku berkerja sebagai Pegawai Pengkawalan Data (Document Controller Exc) di sebuah organisasi berketuakan anak mat saleh...kih3. Selama 6 bulan tu gak aku belajar macam2 tentang asam garam dunia realiti berkerjaya. Sekarang setiap hari selagi tak cecah 6 ptg, aku tk kuar lagi dari opis...sbb beban kerja bertambah dan tanggungjawab semakin banyak. Masa mula2 masuk kerja aku di latih menjadi ketua bahagian aku..ngaaa...i bukan nk berlagak ngan citer sumer ni kat sini, i cuma nk kongsi dengan u ols yang mungkin hadap mende yang sama, tekanan dan hempapan kerja yang berlambak. Memang orang kata "dik, kerja tak kan abis"...mmg betul..setiap hari ada je keje ad hoc. Prinsip kerja aku, setiap hari ada plan, aku tak berapa suka wat planning jangka panjang yang sukar nk jangka risiko dan cabarannya. Setiap hari sebelum tido aku akn pikirkan kerja ape nk wat esok. Esok boleh siap kul bape ...bla...bla...bla...Tp, tak lah semestinya aku tkde plan jangka panjang. Mesti ada, dan aku rasa planning aku ni tk berapa disuka oleh ketua aku, sbb aku suka wat satu mende tu dh siap baru aku tunjuk kat dia. Aku tak nak kerja atau idea aku disekat. Bila dah siap nk komen boleh. Aku terima dengan hati terbuka. nga....boleh ke macam tu??

Semalam aku ngan Incik bos wat temuduga untuk cari asst lagi sorang untuk aku. Ngeee....baru dua minggu aku pegang section head, sudah mau cari asst baru. Haish...tp tkpe. Incik bos ada agenda tersendiri. Bg aku wat masa sekarang aku tak perlu assst lain. Sebab asst sedia ada dh cukup dan amat membantu. Thanks kak...hargai sangat, tk berkira, cuma kekadang banyak mende terlepas pandang. Yelah, aku ni belajar pun tk abis lagi. Mana nk ingat semua. Ni nk train asst baru plak. Tu pun, aku dah minta jasa baik kak N tolong aku wat Training plan. So, kami ada plan jangka pendek dan jangka panjang untuk new comer tu. Kalo boleh kami nk dia belajar semua. Sbb tak dapat nk jangka yang aku tk akan bercuti panjang. Ngee....kalo aku cuti kawen ke cuti bersalin ke, cuti belajar ke, sape nk wat kerja2 aku tu...kih2...

Aku selalu terpikir mampu tak aku jadi seorang ketua yang baik, bertimbang rasa, idealistik, dedikasi, responsible n dipercayai anak buah. Betul kata pensyarah aku dulu, "awak bila abis belajar nnt, bakal jadi ketua" dalam hati aku "yeke? boleh jadi ketua ke aku ni?" Incik bos selalu kata, "farah, awak ni lembut sangat lah, awak kena garang sket!"' adeh...camne nk jadi garang ni, aku rasa ketegasan aku pada kata2 aku, bukan pada perbuatan, kalo aku tak suka, aku marah, aku akn express terus ke muka aku, aku tk yah sebut aku tengah marah ke tertekan ke hape. Kak N kata, aku tk perlu garang pun, just be my self, aku rasa orang akn lebih hormat aku kalo aku hormat diri sendiri, tak perlu jadi orang lain dan hipokrit. Btul3....tegas tak semesti kena ckp kuat, tinggi suara. Bg aku ketua yang baik ialah ketua yang boleh bertolak ansur ngan anak buah, tp still berlandaskan apa yang perlu diikut dengan prosedur kerja. Aku tk nk lagi cipta rekod kat company tu penyebab kepada kekurang markah masa Audit ISO ke hape. Harus tip top, barulah incik bos salute sama aku. Masa tu dia tkkan kata aku diam2 tin kosong lagi. walaaa.....hope so...

Pepagi bangun dh merepek kat blog...malam tadi nk tulis, tp dah tertido sebab ngantuk dan letih sgt. Aku tk tau lah kalo aku dh kawen nnt mampu tk nk layan kehendak keluarga dalam keadaan aku letih dan penat. Sekarang balik je keje, mak ada kat umah, dah siap masak, aku tinggal makan je. Kalo dah kawen sok, semua nk kena wat sendiri. Adeh...Incik sayang harap membantu, saya tk mampu wat sensorang. Tp, betulke pompuan ni leh jadi wonder woman n super woman. Yehaaaa..!!!!

Saturday, January 22

Tak Sempat.....

10 Januari 2011..Incik Teddy bgtau, "mama, papa otw gi hospital, hantar bah..".."nape syg? abah sakit?"...erm.."haah, abah sakit"..."ok, take care papa.." hati rasa resah...macam tak sempat je...
12 Januari 2011..."mama, tak nak lawat abah?" "nak, papa amik mama kat opis boleh?"..."tak sempat lah mama".."ok tkpe, nnt weekend ni, mama ajak ayah jenguk abah"..."Ok syg.."
14 January 2011...aku call Incik Teddy, "papa, abah camne?" doktor gtau pe"..Teddy diam lama.."abah sakit kanser hati, sayang, peringkat 4"..Terkedu aku.."papa, sabar eh"...dalam hati rasa macam ditebuk..sakit..aku dpt rasa perasaan papa masa tu...
15 January 2011...pagi tu aku call Incik Teddy nk bertanyakan wad abah.."mama tak yah pergi lah".."kenapa papa?".."abah balik tengahari nnt, doktor suh balik"..oh..dalam hati rasa menyesal tidak berkeras ajak ayah pergi melawat abah..la..tak sempat..
18 January 2011... " assalamualaikum mama..." Incik Teddy call..."aku tengok raut wajah dia dalam video call..sayunya hati tengok wajah sedih dia.."papa, mama rindu papa".."erm..papa rindu abah".."kenapa?, abah masuk hospital lagi ke?"..."tak sayang, abah ada kat umah, tapi abah koma...bila panggil dah tak menyahut, takde respond.." aku terus menangis.."mama, kenapa menangis sayang?".."mama sedih, sedih sangat, mama tak tahu kenapa, kita belum nikah lagi, tapi mama dah rasa sayang sangat kat semua family papa, mama tak sempat kenal abah..." "mama, jangan nangis, kekuatan papa ada pada mama, mama kena kuat supaya papa boleh jadi lebih kuat"...aku tak dapat lagi teruskan perbualan, hati rasa sakit...aku lihat ada air mata di tubir mata Teddy, tapi dia cuba tak tunjuk pada aku..untuk beri kekuatan pada aku.."sabarlah, mama..."..
21 January 2011..12.22 am...aku dapat text dari Teddy.. [selamat malam syg. Tdo la nyenyak2 sbb kanda dsini suda ilang rasa mengantok]...hati rasa nak tanya, kenapa ckp macam tu?..tp, kredit dh abis..adeh...tak sempat bayar bil...
21 January 2011...5.10 am.."assalamualaikum mama, selamat pagi"..tersenyum aku pagi2 Teddy dah call.."sorry mama, papa ganggu pagi2...papa cuma nk bagitau, abah dah meninggal.." "bila papa? baru je kejap tadi mama" "Innalillahiwainnalillahirajiuun...nanti mama gtau parents mama"..aku mengigil...tak sempat nak jumpa
Pagi tu aku berbincang dengan parents aku, kami nk melawat arwah, tapi dapat jumpa sekejap je kerana tuntutan tugas...hati rasa nak terbang jumpa Incik Teddy, tapi aku tau dia lebih tabah dari aku..
Dari itu aku belajar, jangan tangguhkan apa yang dah terniat di hati, segerakan...sebab takut tak sempat...masa tu penyesalan menggunung sekalipun tak dapt nak ubah apa2 keadaan, waktu tak dapat diputar, yang pergi tak akan kembali, apa yang berlalu tak akan dapat di capai, segalanya tak sempat...
Tak sempat arwah tengok anak bujang dia nikah....
Aku tak sempat jadi menantu dia (perasan plak)...
Segalanya tak sempat...
Allah maha mengetahui...takdir itu telah tersurat semasa roh kita di tiupkan dalam kandungan ibu lagi...Andai itu takdirnya...aku redha...Semoga Allah tempatkan Pak Ungku dikalangan orang yang beriman dan beramal soleh...
Dan pada hari tu juga, Allah bagi aku satu tarikh yang akan aku ingat sampai bila2...sebab hari kematian arwah adalah hari lahir ibu...mengingatkan pada satu kelahiran...mengingatkan aku juga pada satu kepergiaan abadi...
Dan sebagai manusia...aku juga nak ingatkan pada diri aku...bertaubatlah...sebelum terlambat...kerana bila ajal menjemput...kita tak sempat bertaubat lagi.....










Tuesday, January 18

Im i LOve My Career?......


12.19 in the morning. Still wake up finish up the work to be submit to boss in the morning. Sigh....this is not of my responsibility as document control officer. It's does'nt mean i dont want to do other job. But, this is really make me being forced. Hate it!!! Im trying to love my job and task. But, im still wake up untill now by doing the task that 'terkeluar tajuk'. Nak wat camne kan. Wat je lah.Kang Incik Bos bising. Angin satu badan plak. uwaaa.....need a holiday and rest day for a week.
Haaa3...over lah kau eida. Kerja sket pun nk bising...ye...baiklah, saya akn wat dengan bersungguh2 tanpa mengira ni kerja sape. Tapi, sy sentiasa ingat pesan Miss NA. "Jangan biar orang buli korang ye". Im i love my career.? Eh...of coz lah darling, kalo tak sape nk byar PTPTN i tuh...duit keta i lagi...kumpul duit 'buat rumah bertangga lagi'..tengoklah camne, im trying to be good because im not so good, but im good in everything that i feel it is good. Hambik kau!!! kih3. Sbnrnya i bukan lah the one yang suka tggu beratur kat ATM tetiap bulan. Tp kenalh makan gaji dulu kan , barulah kau leh mengajikan orang lain wat keje kau. ngeee....duit...duit...duit....
.....aku nk duit camni, banyak2...boleh?....

Sunday, January 16

Kayangan.....Tolong ingatkan aku...

Apa kesinambungan dua tajuk diatas? Kayangan same maksud dengan paradise, satu tempat istimewa yang dapat capai segala impian dalm hidup...mungkinkah? Kenapa tetiba wat entry camni? Tadi, baru abis tgk cite KAYANGAN lakonan Fazura ngan Tengku Zacky. Cerita ni mengingatkan aku tentang anak raja yang pernah aku kenal beberapa tahun dulu...lama dah ceritanya. Sampai sekarang aku tak tau dhh khabar terbaru anak raja tu. Mungkinkh dia masih igt aku lagi, seperti mana aku masih ingat dia. Last news 2 tahun lepas ialah dh kawen dan ada anak.Tiba2 je teringat..nk tahu kisah dia...ikuti e-novel sy.


Tolong ingatkan aku...sebuah lagu Ana Raffali yang menang AJL baru2 ni. Lirik dia mambawa maksud mendalam...Let's check it out..

Jangan disusun kata-kata penamat
Jangan disebut baris ayat keramat
Biar lenyap diserap sunyi
Biar senyap yang tak menyepi
Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa dimakan hari
Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu
Bila marah merasuk minda
Kecewa menyelubungi jiwa
Aku lupa
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa
Ku teringatkanmu
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu
Tolong ingatkan aku kisah kita
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa
Tolong ingatkan aku
Kisah kita...

Saturday, January 15

Sakit hati ...

Ops....ngan sape plak aku sakit hati ni...tk lh...im referring to “HEPATOCELLULAR CANCER” a.k.a kanser hati. Apsal aku wat entry ni? My cute chubby teddy (hambik kau gelaran dia) father's mnegidap Kanser hati peringkat 4. Perasaan aku? Of cos, im sad too. I can imagine how he feel towards this. Ayah dia kan. He called me and tell me the result of doctors observation. And the very tragic part is, doctors just ask his family, to get his father go back home. Not much treatment that could cure the disease. His father only have 6 to 12 month survival rate. But, as muslim we belief ajal maut is on Allah's will. I hope my teddy, be patience. Just take good care of his parents as good as it can be as long as they still alive, right? It's make me feel love him more. I have to support him, make him happy. I know this is the hard time for him to face it alone. As i know he stayed with his parents and i knew he is the only son. He has responsibility to take good care to his family as well as he is the only child that unmarried yet.

Below i want share some info about this cancer source by goggle.

1. HATI terbahagi kepada beberapa bahagian.90 peratus daripada kanser menjangkiti dibahagian sell hati.I dikenali sebagai “HEPATOCELLULAR CANCER”

2. Sesetemgah kanser hati bukan sebenarnya berpunca dari hati.Ia mungkin sahaja berpunca dari organ organ lain yang terlbih dahulu dijangkiti kanser.Apabila ia telah bermatasis hingga ke hati.kadangkala kita menyangka ianya kanser hati.Ini tbukan fakta sebenar.Kanser hati sepatutunya dirujuk sebagai kanser hati apabila ia memang berpunca dari hati itu sendiri.

3. Hepatatis B adalah punca yang lebih popular untuk seseorang itu mengidap kanser hati.Kebanyakkan kanser hati menjangkiti dibahagian yang lebih besar,itu sel2 hati.

4.Selain dari hepatatis B,ia juga berpotensi untuk menyrang mereka yang mempunyai mereka yang terlalu gemuk,hepatatis c dan diabetis.Namun hepatatis B menjadi sebab utama.Ia dikatakakan berlaku apabila virus hepatatis B yang dikenali sebagai genome merencatkan genetik biasa hati yang mengakibatkan sel hati tersebut menjadi kanser.Genoma ialah kod genetik virus hepatatis B.

5.Mereka yang mengidap kanser hati pada usia muda biasanya berlegar kepada virus hepatatis B kronik manakala golongan tua pula berkemungkinan pengidap hepatitis C.Namun fenomena ini bukanlah kemestian walaupun kajian menunjukkan begitu.Golongan lelaki adalah lebih terdedah kepada kanser hati berbanding wanita,atas sebab2 yang masih lagi dalam penyelidikkan.Kebenaran fakta hepatitis C punca kanser juga masih lagi dalam perdebatan para pakar kanser.

6.Faktor lain ialah peminum alkohol,kepelbagaian ubat sintatik dan mempunyai kandungan zat besi yang tinggi dalam badan dan hati.

7.Kanser hati adalah pembunuh senyap.Pesakit tidak akan merasa sakit sehinggalah ia telah pun masuk ke peringkat 3 menuju ke tahap 4.Pakar mengatakan jika tidk dirawat segera ia akan membunuh mangsa dalam masa 1 tahun.

8.Apa yang mengerikan mengenai kanser hati ialah ia tidak akan menunjukkan apa2 simpton pada peringkat awal.Ia seringkali dikesan apabila pesakit membuat rawatan mengenai penyakit lain yang memerlukan doktor memeriksa hati.Sehinggalah ke peringkat 3 atau 4 kadangkala simptomnya agak mengelirukan para doktor.

9.Umpamanya mereka yang kehilangan berat badan secara drastik yang sukar dikenalpasti puncanya adalah merupakan tanda2 kanser hati.Kesakitan dibahagian abdomen pula berlaku apabila kanser telah merebak kesebahgian besal tisu hati.Simptom2 lain adalah bengkak pada bahgian abdomen dan kadangkala disertai dengan cecair,kulit kekuningan dan kekejangan otot.Oleh kerana hati mempunyai saluran darah yang sangat banyak guna untuk proses2 tertentu keseluruh badan,risiko untuk kanser merebak keluar dari hati adalah sangat tinggi terutamanya pengidap kanser hati kronik.

10.Beberapa kaedah perubatan dalam kanser hati sebenarnya tidak memberansangkan dan berisiko tinggi.Umpamanya mengantikan hati ( transplant ) dimana penyelidikan yang dijalankan seringkali kanser akan berulang pada hati yang diganti dalm 5 ke 8 tahun akan datang.Dan ia juga dikatakan hanya untuk memanjangkan hingga ke 5 ke 8 tahun usia penderita kanser hati.

11.Sementara mengkimo hati tidak digemari olih para doktor kerana akan menyebabkan sesuatu yang lebih fatal apabila sel2 hati yang sihat bakal terkorban sana.

12.Namun kaedah kimoterapi dan radiasi akan tetap menjadi pilihan para doktor walaupun risikonya agak tinggi kerana sel sel hati sangat sensitif kepada sebarang racun kimo yang tidak bertoleransi dengan sel sel yang sihat.Demikian juga dengan pancaran radiasi amat memerlukan kecermatan sehingga 100 peratus untuk meminimakan seberapa yang bolih akan impak pada sel2 yang sihat.

Secara keseluruhannya sehingga kini belum ada kaedah rawatan yang berisiko rendah jika kita membicarakan mengenai kanser hati terutamanya kanser hati kronik.

Perhatikan simptom dibawah untuk kanser hati
-Loss of appetite
-Unexplained weight loss
-Fever
-Fatigue
-Weakness
-Pain in abdomen
-Swollen abdomen
-Nausea
-Dark urine
-Yellowing of the skin and/or the whites of the eyes

Saturday, January 8

Beautyman & StrongWoman....

Seorang rakan baik telah berkongsi sesuatu tentang wanita dan lelaki denga kiriman email kepada I. So, hari ni i nk kongsikan sesuatu yang mungkin boleh menjadi renungan bersama2.

Nak tahu dimana Kecantikan Lelaki????

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni
rohani. Lelaki yang cantik adalah:-

1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan.

2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran.

3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun.

4) Lelaki yang tenang dan lapang dada.

5) Lelaki yang baik sangka.

6) Lelaki yang tak pernah putus asa.

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan Yang
Ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki...


Dan dimana Kegagahan Wanita???

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada
kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah adalah:-

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan.

2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan.

3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan.

4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada
pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.

Sabda Rasulullah SAW:

"Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat " Surah Al-Ahzab : Ayat 71

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu
dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka
sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

Tuesday, January 4

Gelak sampai pengsan...

Hari ni hari pertama bekerja sempena tahun baru, dan hari ni juga merupakan hari pertama aku wat keje baru yg diarahkan sebagaimana aku ada mention dlm entry sebelum ni.

Masa dia bg tugasan tu aku dh cuak, takut tak leh wat cmne yg dia nak, tp aku tk nk tolak job tu, sbb kalo tolak, hilanglah peluang nk belajar mende baru kan3.

Aku tya bos cmne nk wta report ni, dia tunjuk lah aku contoh2 presentation sblum ni.
Mak aih...pening, nk tya lebih2 kang dia kata aku ni wat rugi je belajar tinggi2, tp tk leh nk explore sendiri, solve problem sendiri. So, aku wat keputusan, aku wat je dulu report tu ikut pemahaman aku. Then, tunjuk kat bos suh dia check.

First wat, byk gak lah dia tegur. Ok, tkpelah, bru belajar kan. Aku betulkan yg mana patut. Dah siap, bg kat dia balik. Bos kata nk cek. Pastu, bape minit sblum dia meeting, aku tya lah bos. "bos, ok tak report tu?" Selamba je dia ckp, "ok, tkde masalah". Ceh, aku dh bangga.HUHUHU....clap for your own..

Tp, tiba2 tengah2 bos meeting, dia msg aku thru YM. Cuba awak kira balik percentage yang awak buat ni..salah. Dalam hati aku, dia ni cek ke tak tad? Kelentong aku ye...

Aku pun nk gelakkan diri sendiri sbb aku kira percentage macam budak yg tk pernah belajar peratusan. Tk mo lah story kat sini, cmne aku kira. Adeh...kalo cikgu maths aku tau ni, mst dia nges2 dah. Maaf ye cikgu2 sekalian. Sy mmg tk minat nombor, tp duit sy suka!!! ngeh...ngeh...

Seb baik Incik itu tidak marah kaw2...mst sbb dia tau tahap kelurus bendulan aku ni..HIK3...jadi, pengajaran hari ni...belajar maths jgn memain2 eh, nnt mende senang pun jd complicated.

Sekarang pun aku masih tersengeh2 mengingatkan kealpaan aku. Padahal aku dh kira betul mulanya, sekali aku taip lain plak jadinya...Maaf ye Incik BOs. Kerana sy, kamu malu masa meeting td. Ampun, tk buat dah..

Saturday, January 1

HaPpY nEw YeAr




happy new year guys!!! this is the first entry for this new year...yippie...so what is your 'azam' for this new year huh?...same like the past year or all of you done it. If it is done successfully, congratulation!!! er? my azam? EARN MONEY AS MUCH AS I CAN. For me, i have an "azam" everyday, more specific and have lead time. So, the usaha to achieve the azam is more narrow down and may be reach according to my ability to done it successfully.

But, why i want to EARN MONEY AS MUCH AS I CAN for this year??? erm, for me (repeat phrase), if we have money, all that we wish will come true...is that true? yes, i agreed that money can't buy anything, but with money, people can buy "anything". For Example, if i wanna a car this year...if im jobless, no money in accounts, may the "azam" come true? nope right?

However, it depends on personal perception regarding the "azam". Im not the person that have 'hati teguh', that's why i have an 'azam' everyday....im not so sure that i can focus on an azam with no specific azam.

And, for this coming new year, i got new task from my bos, huhuhu...interesting yet exciting, erm...really hope i can do it, as my bos wish..INSYAALLAH!!!

wala.....


see ya!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...