Sunday, October 31

It's my besday!!!

today is my birthday, the 24th birthday..ha3.but, im still feel that im 17!! unmatured at all. the first wished is came from my exhousemate. thanks a lot dear, then followed by a lotz of friends and cousinz that remember my besday...huhu3

however, it's very lonely birthday, im alone at home, nobody here. ALL OF THEM!!! uwaaaaaa......and its more 'sadis' my teddy bear not wish me yet. Suppose he will be the first one to wish me rite?? Maybe, his calendar is not 31st October yet. Majuk!!!!

i have a dream last nite, sweet dream. very sweet dream, i got a lotz of suprises from family and friends. and i got a lotz of prizes too.. yeay!!!

when it's turn to 24, there much more question abot married came fro relatives and friends...haha3 tak sedia lagi lah...nnt lah ye..peace no war a lotz o thanks for all wishes...emmmuahhhh..

Thursday, October 21

Mantan pengerusi Kelab Penganggur Setaman

Hampir 3 bulan kerja di sebuah syrkt international. Aku tak tau apa kepuasan yang aku dapat. Aku masih blur ngan skop kerja aku..mana yang mampu aku terima aku telan. Tk mampu telan, aku amik air sebaldi aku telan gak sampai hadam biarpun aku tak tau kesudahan benda yang aku hadam tu.

Sbnrnya aku beruntung, aku dpt belajar benda lain, lain daripada apa yang aku belajar masa kat universiti dulu. Yang selalunya orang anggap apa yang aku belajar dulu sama ngan kerja aku skrang. Aku pon tak tau nak terangkan macam mana pada orang2 yang tak tahu kerja aku ngan apa yang aku belajar macma langit dan bumi. Kalau ader sma pon macam jauh papan itam ngan meja murid paling depan kelas tu je.

Keterlaluan ke ayat aku ni. Ntahlah, disaat aku mulai nak suke kerja aku, ada je anasir2 yang boleh menjatuhkan motivasi aku ni. Aku ni dah lh tk kuat hati. Kadang2 balik umah aku luahkan semuanya pada diari fantasi aku. Masa aku kerja dulu aku rasa tk sabar nk sampai kat tempat kerja. Tp, skrang waktu pagi hari bekerja adlah waktu yang paling aku tak nntkan. Selalu aku berharap malam terus jadi malam. Biarlah tambah 12 jam lagi ke. Hahaha…impossible.!!!

Aku pernah rasa benci pada diri sendiri. Tp, benci pada diri sendiri sama lah macam benci pada Pencipta aku. Sbb aku lahir semua tas kehendak yang di atas. Macam mana nak restore nilai2 kemanusiaan dlam diri aku ni. Rasa makin tua plak, hari2 tensi terpaksa hadap kerja2 yang aku tak paham duduk perkaranya.

Setaip kali pergi kerja rasa macam ader makhluk yang tarik tgn kaki aku gi kerja. Macam mak tarik anak2 yang dgel tk nk gi sekolah tu. Cmtu lah aku rasa setiap kali aku melangkah kaki gi kerja.

Langkah seterusnya, aku dah mula hantar borang permohonan kerja ke tempat2 lain. Harap aku boleh dapat. Kih3…jangan marah ye kengkawan sekalian. Im tired. Bak kata Kak Yan, aku dah macam ular sawa yang telan semua makanan, tggal aku amik batu ke air sebaldi untuk hadam semua tu. Malangnya semua tu tersengakang kat perut. Cmne? Tk sebu dibuatnye??hak3

apa yang aku meraban ni hanya luahan hati seekor ular yang naik semput. Tp, amacam ular, dah kenyang pon tetap tamak nak hadap semua wlpun mende tak berkaitan. Sape yang baca, jangan terasa jangan tersedak. Anggaplah macam baca cerpen dari ex-unemployed person yang lurus mcm highway pasir gudang tu.

Thursday, October 14

Dr. Zach

I’m dedicated this song to you DR. ZACH.


Stay beautiful-Taylor swift


Cory's eyes are like a jungle
he smiles, it's like the radio
he whispers songs into my window
in words nobody knows
there's pretty girls on every corner
that watch him as he's walking home
saying, does he know
will you ever know

chorus:
you're beautiful
every little piece, love, don't you know
you're really gonna be someone, ask anyone
when you find everything you've looked for
i hope your life leads you back to my door
oh but if it don't, stay beautiful

cory finds another way to be
the highlight of my day
i'm taking pictures in my mind
so i can save them for a rainy day
it's hard to make conversation
when he's taking my breathe away
i should say, hey by the way...

repeat chorus

if you and i are a story
that never gets told
if what you are is a daydream
i'll never get to hold, at least you'll know

you're beautiful
every little piece, love, don't you know
you're really gonna be someone, ask anyone
when you find everything you've looked for
i hope your life leads you back to my front door
oh but if it don't, will you stay beautiful beautiful beatiful...
beautiful beautiful beautiful

ohh ohh ohhh

oh but if it don't
Stay Beautiful
Stay Beautiful

Sunday, October 10

Minat? Hobi? Suka-Suki?

Spanjang sejarah penulisan aku kat blog, tk pernah lg rasanyer aku sentuh tentang minat, hobi dan kesukaan aku ni...BACA dan KUMPUL NOVEL..best ke jadi pengumpul novel ni? sbnrnyer minat aku pada buku2 bermula sejak kecik lagi...masa kecik mak aku kata aku suka sgt baca kamus bergambar tu..siap baca kuat2 biar org dengar..sbb kalo aku slah baca atau eja, mak dan ayah akn betulkan..hik3

pastu minat baca buku2 cerita yg lebih tebal bermula masa sekolah rendah, aku mungkin antara org yg setiap kali rehat dh tercongok depan library, nk pnjam dan pulang buku..tp still tk leh challenge penerima anugerah NILAM tu..

then, bila dah sekolah menengah minat baca novel mula timbul..tp dulu hanya dpt baca novel yang dipinjam dari kawan2..nk beli sendiri duit saku tkde lebih, ckup2 je untuk belanja makan kat asrama dan beli peralatan belajar mana yg tk cukup.

dan, nk dijadikan cerita kerana hobi inilah jadi slah satu sbb aku pilih kos ijazah aku masa kat UITM dulu. Pensyarah aku pernah tya kat sume student kelas dia masa tu.kenapa pilih kos ni? aku dgn bangganyer ckp...sbb aku suka baca buku..pensyarah aku sengeh dan senyum je..kesian awak, salah pilih kos ni..hik3 tkpelah..asalkan hidup aku dikelilingi dengan buku..

aku bertambah obses mengumpul novel dan bahan bacaan ilmiah lain bila tgk koleksi novel mak su aku..anak dah berderet pun masih sempat baca novel masa lapang..dptlh gak aku pinjam sebuah dua buku yg best2 tu..

sekarang, bila dh bekerja, akiviti ni lgi mudah dijalankan sbb aku dh ader duit sendiri. So, setiap bulan akn ader peruntukan untuk beli novel dan bahan bacaan lain, koleksi novel dan bahan bacaan aku dah hapir dua kotak besar..ayah aku selalu bising, sebb setiap kali aku gi shopping, mst ader satu beg plastik penuh buku. hik3 tahan telinga je aku..last2 ayah aku pun pilih gak sebuah dua buku yg aku ader. teringin plak dia nk baca.

Ramai gak kawan2 bertya genre buku ape yg aku baca dan simpan??
1. Novel- genre cinta, keluarga, thiriller dan misteri
2. Buku2 motivasi
3. Novel grafik-(komik lew)
4. apa2 tajuk yg aku rasa baru untuk life aku, aku akan beli.

Sekarang aku masih mencari buku "three swan" tentang 3 orang wanita besar di Malaysia..

oklah, for the last but not least aku nk wat review novel yg baru aku tamatkan bacaannyer 2 hari lepas. "MELUR BUNGA IVY-Nazurah Aishah-"



Melur Bunga Ivy mengisahkan tentang hubungan kekeluargaan yg terganggu dek sifat ego dan kepentingan tertentu dlam diri. Bila baca novel Kak Naz ni rasa macam berda ditempat sebenar..cara dia cerita santai je,,,smpaikan aku tergelak sendiri bila bca stanza tertentu yg melucukan...bg aku, aku menghargai karya2 novelis..bukan mudah merealitikan imaginasi di atas sekeping kertas,(bg sesetengah org) tp penulis mampu
menterjemahnyer. ini adlh novel pertama yg aku baca dari karya kak naz, jd aku belum dpt menggambrkn spenuhnya cara kak naz menulis, (eceh...boleh jad pengkritik plak aku kat sini)..wlau macam mana pun aku tetap enjoy baca Melur BUnga Ivy dari awal sehingga habis. Untuk Kak Naz, (kalo lh kak Naz baca KOmen aku kat sini) pasal novel dia...sy terus support karya2 akk lepas ni..harap kak naz tak putus idea. Cubalah baca cerita ni, ader babak lucu dan cemas serta menyayat hati para pembaca..

Sekian dari aku yg sekadar menulis di sini, ha!!!sebelum terlupa, buat pembaca blog aku nih, kalo ader novel nk jual murah kat aku, silalh ek..sbg sokongan menambah koleksi novel dan bacaan aku...ladidadaaada...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...