Thursday, January 27

Betul kata dia......



Alhamdullilah, minggu depan genap lah aku berkerja sebagai Pegawai Pengkawalan Data (Document Controller Exc) di sebuah organisasi berketuakan anak mat saleh...kih3. Selama 6 bulan tu gak aku belajar macam2 tentang asam garam dunia realiti berkerjaya. Sekarang setiap hari selagi tak cecah 6 ptg, aku tk kuar lagi dari opis...sbb beban kerja bertambah dan tanggungjawab semakin banyak. Masa mula2 masuk kerja aku di latih menjadi ketua bahagian aku..ngaaa...i bukan nk berlagak ngan citer sumer ni kat sini, i cuma nk kongsi dengan u ols yang mungkin hadap mende yang sama, tekanan dan hempapan kerja yang berlambak. Memang orang kata "dik, kerja tak kan abis"...mmg betul..setiap hari ada je keje ad hoc. Prinsip kerja aku, setiap hari ada plan, aku tak berapa suka wat planning jangka panjang yang sukar nk jangka risiko dan cabarannya. Setiap hari sebelum tido aku akn pikirkan kerja ape nk wat esok. Esok boleh siap kul bape ...bla...bla...bla...Tp, tak lah semestinya aku tkde plan jangka panjang. Mesti ada, dan aku rasa planning aku ni tk berapa disuka oleh ketua aku, sbb aku suka wat satu mende tu dh siap baru aku tunjuk kat dia. Aku tak nak kerja atau idea aku disekat. Bila dah siap nk komen boleh. Aku terima dengan hati terbuka. nga....boleh ke macam tu??

Semalam aku ngan Incik bos wat temuduga untuk cari asst lagi sorang untuk aku. Ngeee....baru dua minggu aku pegang section head, sudah mau cari asst baru. Haish...tp tkpe. Incik bos ada agenda tersendiri. Bg aku wat masa sekarang aku tak perlu assst lain. Sebab asst sedia ada dh cukup dan amat membantu. Thanks kak...hargai sangat, tk berkira, cuma kekadang banyak mende terlepas pandang. Yelah, aku ni belajar pun tk abis lagi. Mana nk ingat semua. Ni nk train asst baru plak. Tu pun, aku dah minta jasa baik kak N tolong aku wat Training plan. So, kami ada plan jangka pendek dan jangka panjang untuk new comer tu. Kalo boleh kami nk dia belajar semua. Sbb tak dapat nk jangka yang aku tk akan bercuti panjang. Ngee....kalo aku cuti kawen ke cuti bersalin ke, cuti belajar ke, sape nk wat kerja2 aku tu...kih2...

Aku selalu terpikir mampu tak aku jadi seorang ketua yang baik, bertimbang rasa, idealistik, dedikasi, responsible n dipercayai anak buah. Betul kata pensyarah aku dulu, "awak bila abis belajar nnt, bakal jadi ketua" dalam hati aku "yeke? boleh jadi ketua ke aku ni?" Incik bos selalu kata, "farah, awak ni lembut sangat lah, awak kena garang sket!"' adeh...camne nk jadi garang ni, aku rasa ketegasan aku pada kata2 aku, bukan pada perbuatan, kalo aku tak suka, aku marah, aku akn express terus ke muka aku, aku tk yah sebut aku tengah marah ke tertekan ke hape. Kak N kata, aku tk perlu garang pun, just be my self, aku rasa orang akn lebih hormat aku kalo aku hormat diri sendiri, tak perlu jadi orang lain dan hipokrit. Btul3....tegas tak semesti kena ckp kuat, tinggi suara. Bg aku ketua yang baik ialah ketua yang boleh bertolak ansur ngan anak buah, tp still berlandaskan apa yang perlu diikut dengan prosedur kerja. Aku tk nk lagi cipta rekod kat company tu penyebab kepada kekurang markah masa Audit ISO ke hape. Harus tip top, barulah incik bos salute sama aku. Masa tu dia tkkan kata aku diam2 tin kosong lagi. walaaa.....hope so...

Pepagi bangun dh merepek kat blog...malam tadi nk tulis, tp dah tertido sebab ngantuk dan letih sgt. Aku tk tau lah kalo aku dh kawen nnt mampu tk nk layan kehendak keluarga dalam keadaan aku letih dan penat. Sekarang balik je keje, mak ada kat umah, dah siap masak, aku tinggal makan je. Kalo dah kawen sok, semua nk kena wat sendiri. Adeh...Incik sayang harap membantu, saya tk mampu wat sensorang. Tp, betulke pompuan ni leh jadi wonder woman n super woman. Yehaaaa..!!!!

Saturday, January 22

Tak Sempat.....

10 Januari 2011..Incik Teddy bgtau, "mama, papa otw gi hospital, hantar bah..".."nape syg? abah sakit?"...erm.."haah, abah sakit"..."ok, take care papa.." hati rasa resah...macam tak sempat je...
12 Januari 2011..."mama, tak nak lawat abah?" "nak, papa amik mama kat opis boleh?"..."tak sempat lah mama".."ok tkpe, nnt weekend ni, mama ajak ayah jenguk abah"..."Ok syg.."
14 January 2011...aku call Incik Teddy, "papa, abah camne?" doktor gtau pe"..Teddy diam lama.."abah sakit kanser hati, sayang, peringkat 4"..Terkedu aku.."papa, sabar eh"...dalam hati rasa macam ditebuk..sakit..aku dpt rasa perasaan papa masa tu...
15 January 2011...pagi tu aku call Incik Teddy nk bertanyakan wad abah.."mama tak yah pergi lah".."kenapa papa?".."abah balik tengahari nnt, doktor suh balik"..oh..dalam hati rasa menyesal tidak berkeras ajak ayah pergi melawat abah..la..tak sempat..
18 January 2011... " assalamualaikum mama..." Incik Teddy call..."aku tengok raut wajah dia dalam video call..sayunya hati tengok wajah sedih dia.."papa, mama rindu papa".."erm..papa rindu abah".."kenapa?, abah masuk hospital lagi ke?"..."tak sayang, abah ada kat umah, tapi abah koma...bila panggil dah tak menyahut, takde respond.." aku terus menangis.."mama, kenapa menangis sayang?".."mama sedih, sedih sangat, mama tak tahu kenapa, kita belum nikah lagi, tapi mama dah rasa sayang sangat kat semua family papa, mama tak sempat kenal abah..." "mama, jangan nangis, kekuatan papa ada pada mama, mama kena kuat supaya papa boleh jadi lebih kuat"...aku tak dapat lagi teruskan perbualan, hati rasa sakit...aku lihat ada air mata di tubir mata Teddy, tapi dia cuba tak tunjuk pada aku..untuk beri kekuatan pada aku.."sabarlah, mama..."..
21 January 2011..12.22 am...aku dapat text dari Teddy.. [selamat malam syg. Tdo la nyenyak2 sbb kanda dsini suda ilang rasa mengantok]...hati rasa nak tanya, kenapa ckp macam tu?..tp, kredit dh abis..adeh...tak sempat bayar bil...
21 January 2011...5.10 am.."assalamualaikum mama, selamat pagi"..tersenyum aku pagi2 Teddy dah call.."sorry mama, papa ganggu pagi2...papa cuma nk bagitau, abah dah meninggal.." "bila papa? baru je kejap tadi mama" "Innalillahiwainnalillahirajiuun...nanti mama gtau parents mama"..aku mengigil...tak sempat nak jumpa
Pagi tu aku berbincang dengan parents aku, kami nk melawat arwah, tapi dapat jumpa sekejap je kerana tuntutan tugas...hati rasa nak terbang jumpa Incik Teddy, tapi aku tau dia lebih tabah dari aku..
Dari itu aku belajar, jangan tangguhkan apa yang dah terniat di hati, segerakan...sebab takut tak sempat...masa tu penyesalan menggunung sekalipun tak dapt nak ubah apa2 keadaan, waktu tak dapat diputar, yang pergi tak akan kembali, apa yang berlalu tak akan dapat di capai, segalanya tak sempat...
Tak sempat arwah tengok anak bujang dia nikah....
Aku tak sempat jadi menantu dia (perasan plak)...
Segalanya tak sempat...
Allah maha mengetahui...takdir itu telah tersurat semasa roh kita di tiupkan dalam kandungan ibu lagi...Andai itu takdirnya...aku redha...Semoga Allah tempatkan Pak Ungku dikalangan orang yang beriman dan beramal soleh...
Dan pada hari tu juga, Allah bagi aku satu tarikh yang akan aku ingat sampai bila2...sebab hari kematian arwah adalah hari lahir ibu...mengingatkan pada satu kelahiran...mengingatkan aku juga pada satu kepergiaan abadi...
Dan sebagai manusia...aku juga nak ingatkan pada diri aku...bertaubatlah...sebelum terlambat...kerana bila ajal menjemput...kita tak sempat bertaubat lagi.....










Tuesday, January 18

Im i LOve My Career?......


12.19 in the morning. Still wake up finish up the work to be submit to boss in the morning. Sigh....this is not of my responsibility as document control officer. It's does'nt mean i dont want to do other job. But, this is really make me being forced. Hate it!!! Im trying to love my job and task. But, im still wake up untill now by doing the task that 'terkeluar tajuk'. Nak wat camne kan. Wat je lah.Kang Incik Bos bising. Angin satu badan plak. uwaaa.....need a holiday and rest day for a week.
Haaa3...over lah kau eida. Kerja sket pun nk bising...ye...baiklah, saya akn wat dengan bersungguh2 tanpa mengira ni kerja sape. Tapi, sy sentiasa ingat pesan Miss NA. "Jangan biar orang buli korang ye". Im i love my career.? Eh...of coz lah darling, kalo tak sape nk byar PTPTN i tuh...duit keta i lagi...kumpul duit 'buat rumah bertangga lagi'..tengoklah camne, im trying to be good because im not so good, but im good in everything that i feel it is good. Hambik kau!!! kih3. Sbnrnya i bukan lah the one yang suka tggu beratur kat ATM tetiap bulan. Tp kenalh makan gaji dulu kan , barulah kau leh mengajikan orang lain wat keje kau. ngeee....duit...duit...duit....
.....aku nk duit camni, banyak2...boleh?....

Sunday, January 16

Kayangan.....Tolong ingatkan aku...

Apa kesinambungan dua tajuk diatas? Kayangan same maksud dengan paradise, satu tempat istimewa yang dapat capai segala impian dalm hidup...mungkinkah? Kenapa tetiba wat entry camni? Tadi, baru abis tgk cite KAYANGAN lakonan Fazura ngan Tengku Zacky. Cerita ni mengingatkan aku tentang anak raja yang pernah aku kenal beberapa tahun dulu...lama dah ceritanya. Sampai sekarang aku tak tau dhh khabar terbaru anak raja tu. Mungkinkh dia masih igt aku lagi, seperti mana aku masih ingat dia. Last news 2 tahun lepas ialah dh kawen dan ada anak.Tiba2 je teringat..nk tahu kisah dia...ikuti e-novel sy.


Tolong ingatkan aku...sebuah lagu Ana Raffali yang menang AJL baru2 ni. Lirik dia mambawa maksud mendalam...Let's check it out..

Jangan disusun kata-kata penamat
Jangan disebut baris ayat keramat
Biar lenyap diserap sunyi
Biar senyap yang tak menyepi
Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa dimakan hari
Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu
Bila marah merasuk minda
Kecewa menyelubungi jiwa
Aku lupa
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa
Ku teringatkanmu
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu
Tolong ingatkan aku kisah kita
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa
Tolong ingatkan aku
Kisah kita...

Saturday, January 15

Sakit hati ...

Ops....ngan sape plak aku sakit hati ni...tk lh...im referring to “HEPATOCELLULAR CANCER” a.k.a kanser hati. Apsal aku wat entry ni? My cute chubby teddy (hambik kau gelaran dia) father's mnegidap Kanser hati peringkat 4. Perasaan aku? Of cos, im sad too. I can imagine how he feel towards this. Ayah dia kan. He called me and tell me the result of doctors observation. And the very tragic part is, doctors just ask his family, to get his father go back home. Not much treatment that could cure the disease. His father only have 6 to 12 month survival rate. But, as muslim we belief ajal maut is on Allah's will. I hope my teddy, be patience. Just take good care of his parents as good as it can be as long as they still alive, right? It's make me feel love him more. I have to support him, make him happy. I know this is the hard time for him to face it alone. As i know he stayed with his parents and i knew he is the only son. He has responsibility to take good care to his family as well as he is the only child that unmarried yet.

Below i want share some info about this cancer source by goggle.

1. HATI terbahagi kepada beberapa bahagian.90 peratus daripada kanser menjangkiti dibahagian sell hati.I dikenali sebagai “HEPATOCELLULAR CANCER”

2. Sesetemgah kanser hati bukan sebenarnya berpunca dari hati.Ia mungkin sahaja berpunca dari organ organ lain yang terlbih dahulu dijangkiti kanser.Apabila ia telah bermatasis hingga ke hati.kadangkala kita menyangka ianya kanser hati.Ini tbukan fakta sebenar.Kanser hati sepatutunya dirujuk sebagai kanser hati apabila ia memang berpunca dari hati itu sendiri.

3. Hepatatis B adalah punca yang lebih popular untuk seseorang itu mengidap kanser hati.Kebanyakkan kanser hati menjangkiti dibahagian yang lebih besar,itu sel2 hati.

4.Selain dari hepatatis B,ia juga berpotensi untuk menyrang mereka yang mempunyai mereka yang terlalu gemuk,hepatatis c dan diabetis.Namun hepatatis B menjadi sebab utama.Ia dikatakakan berlaku apabila virus hepatatis B yang dikenali sebagai genome merencatkan genetik biasa hati yang mengakibatkan sel hati tersebut menjadi kanser.Genoma ialah kod genetik virus hepatatis B.

5.Mereka yang mengidap kanser hati pada usia muda biasanya berlegar kepada virus hepatatis B kronik manakala golongan tua pula berkemungkinan pengidap hepatitis C.Namun fenomena ini bukanlah kemestian walaupun kajian menunjukkan begitu.Golongan lelaki adalah lebih terdedah kepada kanser hati berbanding wanita,atas sebab2 yang masih lagi dalam penyelidikkan.Kebenaran fakta hepatitis C punca kanser juga masih lagi dalam perdebatan para pakar kanser.

6.Faktor lain ialah peminum alkohol,kepelbagaian ubat sintatik dan mempunyai kandungan zat besi yang tinggi dalam badan dan hati.

7.Kanser hati adalah pembunuh senyap.Pesakit tidak akan merasa sakit sehinggalah ia telah pun masuk ke peringkat 3 menuju ke tahap 4.Pakar mengatakan jika tidk dirawat segera ia akan membunuh mangsa dalam masa 1 tahun.

8.Apa yang mengerikan mengenai kanser hati ialah ia tidak akan menunjukkan apa2 simpton pada peringkat awal.Ia seringkali dikesan apabila pesakit membuat rawatan mengenai penyakit lain yang memerlukan doktor memeriksa hati.Sehinggalah ke peringkat 3 atau 4 kadangkala simptomnya agak mengelirukan para doktor.

9.Umpamanya mereka yang kehilangan berat badan secara drastik yang sukar dikenalpasti puncanya adalah merupakan tanda2 kanser hati.Kesakitan dibahagian abdomen pula berlaku apabila kanser telah merebak kesebahgian besal tisu hati.Simptom2 lain adalah bengkak pada bahgian abdomen dan kadangkala disertai dengan cecair,kulit kekuningan dan kekejangan otot.Oleh kerana hati mempunyai saluran darah yang sangat banyak guna untuk proses2 tertentu keseluruh badan,risiko untuk kanser merebak keluar dari hati adalah sangat tinggi terutamanya pengidap kanser hati kronik.

10.Beberapa kaedah perubatan dalam kanser hati sebenarnya tidak memberansangkan dan berisiko tinggi.Umpamanya mengantikan hati ( transplant ) dimana penyelidikan yang dijalankan seringkali kanser akan berulang pada hati yang diganti dalm 5 ke 8 tahun akan datang.Dan ia juga dikatakan hanya untuk memanjangkan hingga ke 5 ke 8 tahun usia penderita kanser hati.

11.Sementara mengkimo hati tidak digemari olih para doktor kerana akan menyebabkan sesuatu yang lebih fatal apabila sel2 hati yang sihat bakal terkorban sana.

12.Namun kaedah kimoterapi dan radiasi akan tetap menjadi pilihan para doktor walaupun risikonya agak tinggi kerana sel sel hati sangat sensitif kepada sebarang racun kimo yang tidak bertoleransi dengan sel sel yang sihat.Demikian juga dengan pancaran radiasi amat memerlukan kecermatan sehingga 100 peratus untuk meminimakan seberapa yang bolih akan impak pada sel2 yang sihat.

Secara keseluruhannya sehingga kini belum ada kaedah rawatan yang berisiko rendah jika kita membicarakan mengenai kanser hati terutamanya kanser hati kronik.

Perhatikan simptom dibawah untuk kanser hati
-Loss of appetite
-Unexplained weight loss
-Fever
-Fatigue
-Weakness
-Pain in abdomen
-Swollen abdomen
-Nausea
-Dark urine
-Yellowing of the skin and/or the whites of the eyes

Saturday, January 8

Beautyman & StrongWoman....

Seorang rakan baik telah berkongsi sesuatu tentang wanita dan lelaki denga kiriman email kepada I. So, hari ni i nk kongsikan sesuatu yang mungkin boleh menjadi renungan bersama2.

Nak tahu dimana Kecantikan Lelaki????

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni
rohani. Lelaki yang cantik adalah:-

1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan.

2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran.

3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun.

4) Lelaki yang tenang dan lapang dada.

5) Lelaki yang baik sangka.

6) Lelaki yang tak pernah putus asa.

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan Yang
Ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki...


Dan dimana Kegagahan Wanita???

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada
kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah adalah:-

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan.

2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan.

3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan.

4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada
pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.

Sabda Rasulullah SAW:

"Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat " Surah Al-Ahzab : Ayat 71

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu
dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka
sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

Tuesday, January 4

Gelak sampai pengsan...

Hari ni hari pertama bekerja sempena tahun baru, dan hari ni juga merupakan hari pertama aku wat keje baru yg diarahkan sebagaimana aku ada mention dlm entry sebelum ni.

Masa dia bg tugasan tu aku dh cuak, takut tak leh wat cmne yg dia nak, tp aku tk nk tolak job tu, sbb kalo tolak, hilanglah peluang nk belajar mende baru kan3.

Aku tya bos cmne nk wta report ni, dia tunjuk lah aku contoh2 presentation sblum ni.
Mak aih...pening, nk tya lebih2 kang dia kata aku ni wat rugi je belajar tinggi2, tp tk leh nk explore sendiri, solve problem sendiri. So, aku wat keputusan, aku wat je dulu report tu ikut pemahaman aku. Then, tunjuk kat bos suh dia check.

First wat, byk gak lah dia tegur. Ok, tkpelah, bru belajar kan. Aku betulkan yg mana patut. Dah siap, bg kat dia balik. Bos kata nk cek. Pastu, bape minit sblum dia meeting, aku tya lah bos. "bos, ok tak report tu?" Selamba je dia ckp, "ok, tkde masalah". Ceh, aku dh bangga.HUHUHU....clap for your own..

Tp, tiba2 tengah2 bos meeting, dia msg aku thru YM. Cuba awak kira balik percentage yang awak buat ni..salah. Dalam hati aku, dia ni cek ke tak tad? Kelentong aku ye...

Aku pun nk gelakkan diri sendiri sbb aku kira percentage macam budak yg tk pernah belajar peratusan. Tk mo lah story kat sini, cmne aku kira. Adeh...kalo cikgu maths aku tau ni, mst dia nges2 dah. Maaf ye cikgu2 sekalian. Sy mmg tk minat nombor, tp duit sy suka!!! ngeh...ngeh...

Seb baik Incik itu tidak marah kaw2...mst sbb dia tau tahap kelurus bendulan aku ni..HIK3...jadi, pengajaran hari ni...belajar maths jgn memain2 eh, nnt mende senang pun jd complicated.

Sekarang pun aku masih tersengeh2 mengingatkan kealpaan aku. Padahal aku dh kira betul mulanya, sekali aku taip lain plak jadinya...Maaf ye Incik BOs. Kerana sy, kamu malu masa meeting td. Ampun, tk buat dah..

Saturday, January 1

HaPpY nEw YeAr




happy new year guys!!! this is the first entry for this new year...yippie...so what is your 'azam' for this new year huh?...same like the past year or all of you done it. If it is done successfully, congratulation!!! er? my azam? EARN MONEY AS MUCH AS I CAN. For me, i have an "azam" everyday, more specific and have lead time. So, the usaha to achieve the azam is more narrow down and may be reach according to my ability to done it successfully.

But, why i want to EARN MONEY AS MUCH AS I CAN for this year??? erm, for me (repeat phrase), if we have money, all that we wish will come true...is that true? yes, i agreed that money can't buy anything, but with money, people can buy "anything". For Example, if i wanna a car this year...if im jobless, no money in accounts, may the "azam" come true? nope right?

However, it depends on personal perception regarding the "azam". Im not the person that have 'hati teguh', that's why i have an 'azam' everyday....im not so sure that i can focus on an azam with no specific azam.

And, for this coming new year, i got new task from my bos, huhuhu...interesting yet exciting, erm...really hope i can do it, as my bos wish..INSYAALLAH!!!

wala.....


see ya!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...