Friday, November 6

memoir of my burfday......







31st october 2009/ 12.15 pm
venue: KFC tmpt kerja ku

mlm tu aku kena closing a.k.a cleaning sekali....dlam pada dok mmbuat kerja itu dan ini aku dikejutkan dgn satu lagu...dari arah belakang aku..."hepi besday to you...hepi besday to you...hepi besday to kak ida...hepi besday to you..." waaa...kek coklat...terharu daku...upenya kek tu kejutan dari kekasih aku Si najib...aku igt dia dtg saje tgn kosong just nk jemput aku balik...upenya ada suprise buat aku...thanks sayang..dia kawtim ngan bebudak KFC tuk besday aku ni...menitis gak air mata terharu..dlm pada dok hepi2 debor gak rasa di hati..sah malam ni aku basah dikerjakan budak2 ni...waaa..sejuk beb...aku cuba lari dari kena simbah...well...disebbkan kasut aku dah licin...aku jatuh terjelepuk..depan bf aku plak tu...wa..sakit punggung aku..after a while...sorg mmber pggil aku gi dapur..aku ckp tk mo lh...nk simbah aku lah tu...bukan aku tk tau...then, nk dijadikan cerita mmber laen yg pegi yg kena simbah...wakakaka...sory dik ye, jd mangsa keadaan...tp, diorg seret gak aku..kena gak simbah ngan air tepung wat masak ayam tu..pergh...ssh gila nk cuci balik...waaa..kena simbah air panas...tp kat dining dah sejuk...mmngigil aku balik umah...tkpe lah blum tntu tahun2 depan aku kena lagi macam ni...heheheh..hai lh nasib baik budak2 lagi..daaa..memoir of my besday..laen waktu aku upload gmbr kek nyer ek...nk gi kerja dah ni

Wednesday, September 30

graduation day...

hye viewer sumer...dh nek bersarang blog aku ni...bukan sebb aku busy...sbbnye aku tk tau nk nulis mende...so far, sepanjang ketiadaan aku mengupdate ni...aku menjalani kehidupan biasa seorg penggangur...jadi suri rumah sementara ni...and sekarang tgh tunggu panggilan kerja yg dijanjikan. hu...tk tepon pown...bengang + risau tunggu cmni...bukan ape sementara dapat kerja tetap dan sepattutnya...aku tk leh nk pilih kerja sgt...yg ptg halal dan berduit...sbb ada perancangan yg terpaksa tertunda gara2 tkde duit ni...aku nk smbung master plak..tp nk buat part time je...by the way...bulan lepas aku baru menimang seorg chaya mata...tp, bukan baby aku...baby along aku...aku numpng hepi lah sbb ni first time dpt ank sedara...kiut plak tu..raya tahun ni mcm tk meriah sgt...sbb tk dpt beraya ngan along...yelh org dh kawin...time raye cmni turn beraya umah mak mentua plak...so thun ni..tk cukup korum kitorg...wahahahah. doakan aku success...ape kena mengena tajuk ngan entri ni?????

Friday, July 17

Bahasa Isyarat...

aloo eveybody!
hari ni aku nk citer sket pasal pengalaman aku berurusan ngan pelajar khas kat Poly Jb ni. Mksud aku pelajar khas ni adalah mereka yg kekurangan dari segi pertuturan dan pendengaran. Kebetulan masa tu duty kaunter. Almaklum, kalo keja kat kaunter ni kiter akn jadi mcam kaunter pertanyaan dan rujukan utama lah contohnya macam kat lebri...mula2 panik gak..sebb mmg tk tau nk komunikasi ngan diorang ni. seb baek ada sorang staff tu tau sket bahasa isyarat. jadi dia tolong lah kami yg kat kaunter tu...
jadi, bg pendapat aku, belajar sign language ni cam penting gak terutama kat agensi2 perkhidmatan macam kat pejabat pos, kat bank dan sbgnya. hehehe

Tuesday, July 14

my anniversary....07.07.09



At this date was my 2nd anniversary with my love NAJIB, im so admire him since school. And at this moments im feeling like butterfly...mcm rama2 yg ada kepak cantik yg terbang sana sini...
sbnrnya, tkde ape yg terjadi pada tarikh ni, no flowers, no roses, no suprises, no candle light dinner, only a honest wish from him, "Selamat ulangtahun sayang,". For me, its enough for me to get that wish from him, as long as he still remember that moment. And as long as he love me. 
Cinta tu bukan hanya wujud pada hari2 tertentu, bukan waktu2 tertentu, tapi setiap saat dan waktu, cinta perlu ada dalam hati org2 yang mencintai...
Walau takde hadiah special, tp sbnrnya kami dah pun ada hadiah special for that day....a couple ring yg kitorg dh pakai 1 bulan sebelum 7 julai 2009. 
Ada satu lagu tu mengingatkan aku pada dia....
Once - Aku Mau

Kau boleh acuhkan diriku
Dan anggap ku tak ada
Tapi takkan merubah perasaanku
Kepadamu

Kuyakin pasti suatu saat
Semua kan terjadi
Kau kan mencintaiku
Dan tak akan pernah melepasku

Aku mau mendampingi dirimu
Aku mau cintai kekuranganmu
[ Aku Mau lyric found on www.lirik.tv ]
Selalu bersedia bahagiakanmu
Apapun terjadi
Kujanjikan aku ada

Kau boleh jauhi diriku
Namun kupercaya
Kau kan mencintaiku
Dan tak akan pernah melepasku

Aku mau mendampingi dirimu
Aku mau cintai kekuranganmu
Aku yang rela terluka
Untuk masa lalu

Monday, June 22

praktikal training...

salam buat sumer viewer blog aku yg comel ni...sowy lh...dh agak bersarang blog aku ni sbb dh lama tk update...cian blog aku...aku tgh sibuk praktikal and want more thing tgh pikir2 nk wat pe lps praktikal ni...lgi satu aku ada cita2 gak nk smbung belajo...weh...weh....tata...end of story

Wednesday, April 29

HAri-HAri terakhirku....

ari ni last paper for this sem and last paper for my degree. yipieee. dh leh balik johor selamanyer...lepas ni kena kerja plak...hhhuuu...tdi gi jejalan ngan member2 yg sma2 suka merambu, yuyu, awis, rizal ngan syed gi sunway and men boling kat PAS. Agak sedih bila berpisah ngan MIza rini, tk snggup nk tgk dia pergi td...waaaaa...tiga tahun bersama ngan miza, aku dh kenal dia, dia dh kenal aku. Tkde lagi lepas ni org yg akn jd mangsa usikan aku. Now on, sdg pack2 barang nk bawak balik JB. then, bila dh balik kena prepare untuk praktikal plak. nk cari tmpat menginap and etc2....erm...tkde pe nk ngomel lagi rasanyer...hope kengkawan kt UITM PUNCAK PERDANA ni tk akan melupakan ku....semoga kita jumpa lagi...walaupun tk jumpa muka...aku cuba untuk selalu mg'update' blog ku ni agar tidak terputus hubungan kiter semua....tata... 

Monday, April 20

Cinta Ini Membunuhku...

cinta seharusnya ada rasa bahagia...syg...tp kdg kala cinta ini membunuhku...tp ku sedar....
Di AnTara KaliAn
kuakui ku sangat sangat menginginkanmu
tapi kini ku sadar ku di antara kalian
aku tak mengerti
ini semua harus terjadi

kuakui ku sangat sangat mengharapkanmu
tapi kini ku sadar ku tak akan bisa
aku tak mengerti
ini semua harus terjadi

Reff:
lupakan aku kembali padanya
aku bukan siapa-siapa untukmu
kucintaimu tak berarti bahwa
ku harus memilikimu s’lamanya

aaaa aaa…

kuakui ku sangat sangat menginginkanmu
tapi kini ku sadar ku di antara kalian
aku tak mengerti

Tuesday, April 14

Peristiwa Di PerjalanaN

JUmaat 10 April 2009,

aku balik Jb hari jumaat lepas, seronoknyer tidak terkata sbb rasa bosan yg amat terperap di Puncak Perdana, ngan tkde wetnya..mnmbh seksa diriku...lalu aku amik keputusan balik..tiket pon dh beli awal2...asement yg sptutnya hantar lmbt lagi telah pon disiapkan, nk balik punya pasal...

jam 1.00 ptg: aku mula bersiap nk balik, gosok baju, mndi, makan, kemas sket2 lagi, solat dan lain2. awal gila siap, padahal bas aku kul 4.45 ptg. excited beb...

JAm 2.20 ptg: Kuar umah dan tunggu bus ke s.alam, aku pikir kalo smpai awl, tk kelam kabut, bolerh rilex2 siapkan "search word", makan ke ape ke...

JAm 2.30 ptg: Bus pon smpai dengan jayanya...alaaaa...penuh gila...cmne nk sumbat aku ngan beg aku ni...aku pasti bus tersebut akn kosong bila smpai depan kolej nnt...tp ni nk masuk aku boleh lah..beg aku yg besar ni nk leatk mana...maka aku merelakan diriku...menuggu bas yg satu lagi......langit mula gelap....

JAm 2.45 ptg : aku keseorngan kat bus stop. "mana bus ni"? wa....ujan sgt lebat...nk balik berteduh kat umah...dh tentu tk boleh...ia akn mgakibatkan aku perlu mndi lagi sekali...ujan gila2 lebat diiringi petir dan guruh yg mengecutkan perutku....aku pe lagi...angkat kaki letak atas bgku bus stop, letak beg tepi2 sket biar tk kena ujan...aku mula tk tntu arah sebab ujan cam tk nk stop je.....

JAm 3.15 patg: aku masih bersabar mengenangkan bus tk dtg lagi...tp dlm hati mmg menyumpah...aku pujuk hati..."takpe, bus kel 3.30 ni!"...dalam pada takut dan risau, aku pon snap2 gmbr aku kat situ...heheheh...

JAm 3.30 ptg: aku dilanda kerisauan yg amat...mana bus ni?? aku dh lambat...kalo dekat tkpelah gak...ni jauh...naik bus plak tu....aku call kawan aku...dia kata" sabar dee, jap gi smpai lah tu, smpat ni...dia smpt pesan, "kalo dh smpai PKNS amik je teksi, tk yah tunggu bus lagi." AKu akur dgn cdngan kwan ku itu, baik ku laburkan sket wang ku, dari harus ku terima hakikat , aku ketinggaln bas nk balik JB.

JAm 3.45 ptg: Aku dh mula ilang sbr, rasa nk jerit je...ujan dh berenti, tp aku plak yg mula nk ujan kat dlm...aku bgtau kawan ku...dia pon ikut cemas, waktu semakin suntuk...Bas Rapid itu bukan aku yg punya...maka aku harus merelakan kelambatannya...kalo aku ank YB dh lama aku smpi ke Seksyen 17 dgn jayanya....mggunakan perkhidmatan supir org tuaku...hahahahaha, aku amik keputusan call cab..."oh no!, cab yg aku call jauh dari puncak, utk tunggu, mgkin bus akn smpai gak...! jadi dngn kira-kiraan masa yg seciput...aku terus tunggu...

JAm 3.55 ptg: HUh....bus dh smpai, Alhamdulilah....hai lah bus cptlah ko smpai ke s.alam...naik bus je...aku dudk lam keadaan benggang melampau, bebola mataku melirik pada jam yg cpt plak dia gerak hari ni...oleh kerana penumpang yg naik dan turun ramai plak hari ni...maka bus tu tk smpai tepat waktu yg dijangka....

JAm 4.30 ptg: bus masih blom smpi ke tmpt dituju....aku mula meredhakan hati jika aku benar2 ketinggaln bas, bersedia untuk mngalirkan air mata, dn bersedia untuk kuarkan duit lagi beli tiket lain....

Jam 4.40 ptg: Bus smpai ke seksyen 2..."oh tidak!!!!!!....5 minit lagi...msa ni aku pikir, kalo aku boleh hilang dan berada di seksyen 17 dlm masa 5 mint, alangkah bhgia nya....aku tebalkan muka berjaln di perhatikan pelajar2 UITM yg berkoyan2 itu, mngheret bagasi yg besar dan berat...lalu ku naik cab....

JAm 4.43 ptg: AKu mula tk senang duduk....supir teksi ni bawak keta cam siput...lalu ke berkata padanya "bang, leh laju sket tak?, sy dh lmbt ni!...." jgn terpedaya, kata2 ni hanya dlm hati ku je...aku masih punya hati untuk bersbr lagi...

JAm 4.50 ptg: aku mcm nk lompat kuar dari tingkap bila teksi tu dh masuk ke kawasan seksyen 17, mataku melilau mncari di manakah bus ku tu berada, apakah masih disitu, lom dtg, atau bus itu ghaib????...hati ku berbunga2 melihatkan bus transnational berada ditmptnya...aku smpt naik....yeah2...langkahku smkin pantas...haaaaaaaaaa!!!!!bus gi Melaka? mana bus gi JB ni???...aku mula menahan sebak di hati...nak balik...nak balik....

JAm 4.55 ptg: "Bus sy dh tinggalkan sy!!!!" waaaaaaaa........(itu adalh dialog ku kepada kekasihku NAjib...)....jgn cemas....aku masih berfikiran waras....aku pergi ke kaunter ngan muka pucat...lalu ku tya" bang, bas gi Johor dh dtg?"...aku menanti kata2 yg kuar dari mulut receiptionist.....muka ku ilang darah...."oh!!!

JAm 5.05 ptg: Alhamdulilah....heheheh...aku dpt naik bus tu dgn selamatnya....duduk dengan tenang dan melepaskan lelah dan sesak didada dgn zikir,,,syukur YA Allah!...

Sbnrnya aku tk perlu cemas jika bas tu bukan dari sykt transnational, kerana bus ni slalu yer dtg cpt....mgkin rahmat ujan pada hri itu, yg mmbuatkan bus tu lmbt dari masa asalnyer...

SekIan....

Tuesday, April 7

GraViti HAti...

Hati itu umpama magnet. Ia mempunyai kuasa yg menarik sesuatu yang di luar diri. Apa yg dirasakan, menentukan apa yg diterima sbg pantulan. So, ptg untuk kita berbaik sgka agar kebaikan akan 'ditarik' kedlm diri. Jauhi diri drpd prasangka dan dendam krn itu jua akn diterima sbg blsn.

Hati itu berbolak balik sifatnya. Sabda Nabi, "hati bagai kuah yg mendidih dan mengelegak. Simpang siurnya begitu licik. Naik turunya berbolak balik. Kdg kala ia baik bgaikan asal mulanya sjk dulu. Hati diumpakan sbg kain bersih yg suci dan bersih. Sayangnya sekelip mata ia bertukar mnjd hitam legam dek angkara syaitan dan nafsu yg dijadikan sbg raja yg mnguasai diri...

Para muttaqeen pernah mmberi petunjuk bhw hatimu menjd keras, buas, dan liar sekali, bukalah Al-quran dan bacalah serta taddabur akn mkna dan rasanya. Bukankah Al-quran itu adalah penawar hati yg plg mustajab???

Namun, jika hati ini masih lagi keras, maka dirikanlah solat. Solat itu zikir penyucian hati. Sekiranya ia masih lagi keras, maka bangunlah di sepertiga malam, berwuduk dan berdoalah agar dikurniakan hati yg lain kerana hati yg kita miliki itu hakikatnya bukan lagi milik kita!!!!!!

Hati itu ditarik antara dua graviti:

Pertama: Graviti tahap tinggi pintalan ilham malaikat

Kedua: Graviti menjunam ke lembah kehinaan simpulan para syaitan laknatullah.

Ketika hati terdetik untuk menolong si miskin yg kesusahan, namun sedetik graviti bertukar memberi alasan kemalasan. Bukan...tindakan tersebut atas alasan cuma Hati2...tetapi dengan alasan tersebutlah ramai yg enggan memberi tetapi masih merasakan diri baik hati!!!!

Wahai saudaraku...ingatlah mati kerana sesungguhnya ia adalah pembasuh hati yg gelisah dan jiwa yg resah. Cukuplah mati itu sbg peringatan dan amaran buat kita untuk memadamkan rasa nikmat melakukan maksiat serta rasa enggan melaksanakan kebaikan. Ketahuilah...mengingati mati itu sessungguhnya menghidupkan hati yg mati.....

Wallahua'lam....

MaLaM AnUgErAh PeRdAnA...BlUe WaVe HoTeL

bertarikh 4 april 2009, kami semua pelajar IS ada annual dinner sebagai meraikan pelajar2 semester akhir ni...seronok gk lah..lgipun aku tk pnh pgi mana2 annual dinner..pelbagai jenis fesyen baju yg mereka2 ni laramkan...kononnya nk ikut tema lah "glamourous of Asean art"..aku hentam je..mls nk vogue2 sgt...dinner yg hanya sekali ni...cukuplh sekadar memenuhi undangan dan happy moment bersama teman2 yang tinggal tk bape lame lagi akn jadi graduan UiTm. hari tu aku dh janji nk tunjuk baju yg "kami" cari tu kan...simple je...tk macam budak2 lain yg melaram yg ampun...hehehe...tp cntik lah fesyen2 mereka tu...baju pengantin pon leh bawak gi dinner...dasyat2.
apa2 pon ku tetap hepi....
ni semua gmbr time kat sana...makan ok chinesse food...tp oleh kerana waktu mkn dh lmbt aku hampir diserang gastrik...sementara tunggu mknn dihidang kul 10, aku kembungkan perut ku dengan air putih je....huhuhu

Monday, March 30

26-29 MArch 2009 Kem di Lembah Pangsun

Selama 4 hari berada di Pangsun membuat hati ini sedikit insaf melihat masih ada dn terpelihara kejadian indah ciptaan Allah. Di lembah yg damai ini sedikit sebyk terubat juga keresahan hati lantaran dugaan hati dn mental yang teruji...disini aku belajar erti susah, sahabat, cekal hati, amanah dan setia. Disini aku bersyukur masih ada insan yang mampu mempertahan kewajipan yang diamanahkan...dan hati aku sedikit terusik kerana aku juga masih tewas mempertahankn kewajipan itu. Dikedinginan pagi di Lembah Pangsun membuat kan diriku harus memaksa diri, mengagahkan hati menunaikan kewajipan Subuh di pagi yg terlalu dingin dihembus hawa pagi dari kaki bukit di Lembah Pangsun. Namun, aku masih kesal kerana masih ada insan yg tewas untuk menunaikan kewajipan yg satu itu. Mereka terus diselimuti selimut khinzir yang diselimutkan makhluk ghaib yang menghelus lembut insan2 yang terus lena di buai kesejukan pagi. Disini juga aku belajar erti berkongsi, saling mengingat dan tolong menolong...terima kasih buat sahabat yang sentiasa bersama dan terima kasih tidak terhingga buat pendidik yang menganggap aku dan kawan2 sebagai anak yg masih belajar dan perlu diasuh dan diigtkan. Kasih sayang mereka tidak terhingga dan hati ini merasa sayu merasakan semakin dekatnya waktu perpisahan itu nnt. Tiada lgi gurauan bersama teman2, tiada lagi kedengaran gelak tawa yang ceria dan mesra, dan diri ini kian ketandusan nasihat2 dari teman yang ikhlas mencintai dan menyayangi diriku...semoga kenangan di Pangsun akan sentiasa mekar di hati kita...semoga nyanyian kita di Lembah Pangsun menjadi ingatan dan kenangan di hati..
Jangan Ada Benci
Andainya ada di antara kita nanti

Berubah hala serta janji

Jangan ada benci

Suka dan duka dilalui

Jadikan kenangan di sudut hati

( 2 )

Andainya cita-cita tidak kesampaian

Ikatan murni terputus di pertengahan

Jangan dikesalkan

Jangan lantaran kegagalan

Kita saling berdendam saling bermusuhan( 3 )

Ungkit-mengungkiti

Sakit-menyakiti

Memusnahkan diri


( 4 )

Kita harus tabah dan bersedia

Cekal hadapi kemungkinan yang tiba

Kadangkala yang berlaku

Di luar kemahuan kau dan aku


( ulang 2 & 3 )


( ulang 3, 4 & 1 )

Di sudut hati


29's blings...aku di tag lagi

1.Bekas kekasih saya adalah :
:: Wan Rofiza Wan Johar

2.Saya sedang mendengar :
:: Bunyi kipas kat bilik saya

3.Mungkin saya patut :
:: Tido...kepala sy sakit

4.Saya suka :
:: Ketawa

5.Sahabat-sahabat baik saya :
:: Najib...yuyu...paah

6.Saya tak paham :
:: nape mesti 'dia' citer sumer tu kat saya

7.Saya kehilangan :
:: idea untuk wat asement

8.Ramai yang berkata :
:: penatnya (sbb smlm baru balik camp)

9.Makna nama saya :
:: Kegembiraan yang satu

10.Cinta itu adalah:
:: MAgik....

11.Di suatu tempat, seseorang sedang :
:: Termenung (nape tu?)

12.Saya akan cuba :
:: wat pe yg sy tk dpt wat smlm

13.Ayat SELAMANYA membawa maksud :
:: sampai bila2

14.Telefon bimbit saya :
:: penghubung kasih saya

15.Bila saya terjaga dari tidur :
:: mesti tgk nset...pasti ada msg dari MR. NAJIB

16.Saya paling meluat apabila :
:: org pura2 baik ngan saya
17.Pesta/Parti adalah :
:: satu mende yg sangat sy tk berape nk minat

18.Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
:: hamster sedara saya

19.Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
:: 19 tahun

20.Hari ini :
:: nk kn siapkan asement metadata

21.Malam ini saya akan :
:: wat diskusi

22.Esok pula saya akan :
:: gi kelas cm selalu..then, nk pergi tgk pameran Jepun kat lebri

23.Saya betul2 inginkan :
:: berumah tangga dalam tempoh 3 tahun lagi ( hahahahahah)

24.Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :
:: gelap sket tp msih ceria

25.Pusat membeli-belah atau arked permainan :
:: shoppng complex le tntunya..

26.Makanan Barat atau Jepun :
:: jepun..nyummy

27.Bilik yang terang atau gelap :
:: samar2.. (tidak mnjwb soklan)

28.Makanan segera adalah :
:: bila teringin jew

29.Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?
:: “tkde pape pon”

Wednesday, March 25

Aku Di Tag

The rules:
It’s harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours and tag twenty people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can’t use your name for the boy/girl name question. Have fun! Don’t forget to post it!

***********************************


1. What is your name: Farhah Waheda binti Mohd Khalil

2. Four letter word: FAME

3. A boy’s name: Fuad (my the very noty little bro)


4. A girl’s name:Farhah Nabilah Mohd Khalil (da only sis for me)


5. An occupation: Fashion designer (aku reka baju aku jew)

6. A color: FAbulous color ( pape jew)


7. Something you’ll wear: F......(ntah ek....)

8. A food: Fondea (cmni ke eja dia ek?)

9. Something found in the bathroom: Foam

10. A place: Finland

11. A reason for being late: Fatigue (mls nk gi)

12. Something you’d shout: Frustnyer!!!!

13. A movie title: Freaky Friday (mmg tk logik citer ni)

14. Something you drink: Fresh Orange

15. A musical group: Fabulous cat

16. An animal: Flamingo (sekali je aku pnh tgk menatang nih)

17. A street: Fatimah
18. A type of car: Ferrari (aku mahu!!!!!)


19. The title of a song: Fantasia Bulan MAdu
aku mahu tag kamooo:

1. yuyu
2.awis
3.aina
4.jihah
5.sal
6.ili liyana
7.ana
8. dll

Friday, March 20

Misi Mencari Baju Dinner

semalm aku ngan yuyu gi survey2 baju yg nk dilaramkan semasa dinner fakulti pada 4hb nnt...arghhh...nape bgtau lmbt sgt...dh lh st sibuk...all part 6 mostly...mmg sgt2 bz..daripada survey je...kami sambar lah baju yg berkenan di hati...bukan sekejap kami gi cari baju...hampir semua shopping mall yg ada disitu kami redah..sampai sakit2 kaki...jalan pun lalok je...sbb hari dh sgt ptg...akhirnya...berbaloi gak...setelah puas meninjau dan membandingkan harga...dptlah baju yg kami idamkan akn dilaramkan semasa malam itu...nk tgk??? hehehe nnt lah dulu...tunggu.......
(kami dalam cerita diatas adalah aku dan yuyu)

Thursday, March 12

SuShi....o...SuShi

erm...cedapnyer kalo dpt makn sushi..tiba2 teringin plak...tp wet tk bape nk ada lah kan...hehehhe..
saje je nk kongsi ngan guys sumer pasal sushi ni. salah satu makanan Jepun yg agak popular di Malaysia dan negara2 lain..
Some info: SUSHI DARI SEGI KESIHATAN
1. Sushi & Sashimi merupakan makanan yg majoriti bahan2nya menggunakan hasil laut.
2. Hasil2 laut mempunyai khasiat OMega 3 yg sgt diperlukan tubuh badan untuk mencapai kesihatan yg optimum.
3. Namun, khasiat Omega 3 adalh untuk membesarkan pembuluh darah secara automatik bg melancarkan perjalanan darah. Ia juga baik untuk pesakit Artritis dan asma.
4. Kebanyakkan kandungan Omega 3 boleh didapati di dalam tuna dan salmon. Bahagian perut ikan tuna, iaitu toro, mengandungi paling byk kandungan Omega 3.
5. Selain tu, rumpai laut kering iaitu nori mengandungi zat antioksidan yang dipercayai dpt mmbantu mencegah kanser.
6. Kandungan kolesterol HDL yg terdpt pada makanan laut yg digunakan sebagai bahan didalm sushi berkhasiat untuk mengurangkan risiko serangan jantung.
7. Bg yg takut untuk makan bahan mentah yang terdapat di dlm sushi, tk perlu risau. Ini kerana, sebahagian besar sbb terjdnya penyakit keracunan mknn adalah bakteria phatogen.
8. Menurut kajian, mknn yg tidak boleh dimakan mentah adalah seperti ayam dan burung. Mknn hasil laut, ikan, dan sayur2an amat berguna dan baik untuk kesihatan jika di makan mentah. Ini kerana, memasak bahan2 ini mengurangkan sebahagian zat yg terkandung didlmnya.
<

Tuesday, March 10

Ice Skating....




Salam buat semua yang selalu mengikuti perkembngan blog aku ni...terima kasih byk2...kali ni aku nk citer pasal sukan ice skating...before that lets check it out bout this sport.
Ice skating is moving on ice by use of ice skates. It can be done for a variety of reasons, including leisure, traveling, and various sports. Ice skating occurs both on specially prepared indoor and outdoor tracks, as well as on naturally occurring bodies of frozen water such as lakes and rivers.
Sukan ni pon ade bhya nyer tau...jgn tk tau...
The first main danger in ice skating is falling on the ice, which is dependent on the quality of the ice surface, the design of the ice skate, and the skill and experience of the skater. While serious injury is rare, a number of (short track) skaters have been paralysed after a fall when they hit the boarding. An additional danger of falling is injury caused by the skater's own metal blades or those of other skaters. Falling can be fatal if a helmet is not worn to protect against serious head trauma. (see...so jgn seronok2 je tau)

The second, and more serious, danger is falling through the ice into the freezing water underneath when skating outdoors on a frozen body of water. This can lead to serious injury or death due to shock, hypothermia or drowning. It is often difficult or impossible for skaters to climb out of the water back onto the ice due to the ice repeatedly breaking, the skater being weighed down by skates and thick winter clothing, or the skater becoming disoriented under water. The skater may even not be able to find the hole he fell through. This may result in drowning or hypothermia, but the rapid cooling can also create a state in which someone can be revived up to hours after having fallen in the water.
erm...camne ada bran??
oklh, bercerita pasal ice skating..aku pn dh berpengalamn lh gak men benda alah ni...tp baru je mggu lpas pegi...well..i'm so excited...but then smpi sana, belum pape aku dh jatuh bertubi2 diatas ice...tkpelah...dh mcm mndi sungai je...kuyup...tp still kuatkan semngat nk cuba gak...baru aku tau masalh kasut yg longgar mnyebabkan aku tk dpt berdiri tegak dan itu gak lh yg buat aku kerap kali jatuh tnpa dpt mngimbangi badan aku...heheheh...sengal sungguh...buat teman2 yg pergi bersama...korg mmg best and sporting...yipi!!! these are some pic yg kami snap2 kat sana...adios>>>
untuk kome yg berminat nak gi men ice skating kat sunway piramid ni ada price untuk info korg>>>>
weekdays >>>RM 13
Saturday & Sunday>>>RM 18
Public Holiday & school Holiday>>>RM21
then, korg kena lah bawak socks ngan glove...kalo tkde...kat sane pon leh beli..


Monday, March 2

TeMAn Suka DaN DuKA...


PaNdUaN bAGaImAnA uNtUk TeRuS dIsUkAi RaKaN, kEkAL pErSaHaBaTaN
Dalam bersahabat, kita akn temui 2 perkara, sama ada rakan yg baik atau yg mendorong melakukan perkara negatif. Berikut mungkin petua yg boleh mmbntu anda untuk terus disukai di kalangan rakan yg selama ini sering berkongsi kegembiraan dgn kejayaan anda...silakan terus membaca...
1. Timbulkan rasa minat dlm diri untuk mengetahui kisah rakan. Bayangkan anda ada dua kawan rapat, iaitu yg suka mendengar cerita anda dan seorg lagi yg bersifat sebaliknya...Jika ditanya rakan mana lebih disenangi, tentu anda akan memilih rakan yang suka mendengar cerita. Jika anda rasa minat dan mnnujukkn minat mengenai apa yg diceritakn rakan anda, anda akan disukai mereka. Kemana saje pergi, pasti mereka akn trigtkan anda....(tp..kalo dh asyik mmber je citer..leh cair telinga...agak2 lah kan kekekekekekeke)
2. Apabila rakan bercerita, tahan diri daripada mmbuka cerita anda yg mgkin lebih hebat dari cerita mereka..(ni tahap bangga gila). Anda boleh buka cerita anda pada msa yg lain, biarkan rakan anda menyerlah..(biarkan...biarkan...biarkan...)
3. Senyum atau ketawa apabila ada pengalaman mencuit hati..(btul ke macam ni??ke nak jaga hati je...hahhaha). Angguk kepala anda sekali sekala tuk mennnjukkan anda faham apa yg diceritakan rakan. (ngantuk sebenrnya...kihkihkihkih)
4. Hargai apa saje pertolongan atau pemberian dari rakan (jgn mintak balik...tk pon ungkit...huh...tk patut...tk patut)
5. Apabila rakan memberi sesuatu, berhenti daripada melakukan apa yg sedang di lakukan dan lihat apa yg diberikan rakan..
6. Berikan senyuman manis dan mesra kerana ia boleh menyampaikan mesej kemesraan serta keceriaan. contohnya...jika selalu senyum anda akan menarik rakan yg ceria disekeliling anda...(tp jgn senyum pada org tidak dikenali...bahaya!!!)
7. Jika anda dilanda masalah dan mula rasa sedih, cuba senyum..senyum seperti anda berasa amat gembira.(kalau mampulah).
8. Walaupun kadang kala anda atau rakan ada msalah, asingkan masalah daripada kehidupan seharian dan berlatih untuk mudah tersenyum...(penat gak kalo terpaksa berpura2 kan??)
9.Kalo selama ni anda mmg stail muka ssh nk senyum...cubalah..pg2 bangun senyum kt depan cermin sebelum gi mndi...puji2 lh diri sket...bukan ada org tahu pon...wujudkan rasa gembira dan ceria dalam hidup anda setiap pagi...
10. Bercakap sesuatu yg baik mengenai rakan akn meraptkan lg hubungan anda dengan rakan anda itu. Rakan lain yg melihat sifat anda itu, akan mahu mendekati anda kerana mereka tahu anda hanya akan bercerita perkara baik mengenai mereka...
akhir kata...apa2 yg kita lakukan untuk teman kiter sumernya atas dasar AKU SAYANG KAMU TEMAN....(p/s: awis, sowy ma...aku pinjam ayat ko...kikikikiki)

Sunday, March 1

TaG LaGi..

Actually, aku dh terbuka blog si yuyu, dan ngan rela hatinye aku nk gak jawab tag ni...lgpun tkde pe nk wat skrng...
1. How old are you? 22 tahun 4 bulan
2.Are you single? single tapi orang punya
3.At what age do you think you’ll get married? 26 kot...insyaAllah
4.Do you think you’ll marrying the person you are with now? yup...tk mo org len!!!
5.If not, who do you want to marry? soklan ni tk yah jawab kan???( if not je kan)
6.Who will be your bridesmaid & bestman? my bestfren
7.Do you want a garden/beach or traditional wedding? simple2 udah...wat kat umah je...ops...traditional + garden style

8.Where do you plan to go on honeymoon? mane2 asal aku ngan suami ku...pantai is the most romantic place i think..

9.How many guests do you think you’ll invite? ramai kot...tya parents aku la...
10.Will that include your exes? Itu sudah tentu...kiter tk gaduh tau ngan ex kiter

11.How many layers of cake do you want? tak suker cake krim...aku nk gnti ngan pulut kuning ngan serunding daging..
12.When do you want to get married, morning or evening? malam wat acara nikah...esoknye sanding lew and the kenduri

13.Name the song/tune you’d like to play at your wedding? erm...lagu2 cinta kitorg lah...dpt yg english classic love song lagi sentap....hehehehe

14.Do you prefer fine dining or just normal spoon & fork?knife? apa susah sgt aku suh je suami aku suapkan...tk yah pakai sudu...hahaha...pakai tangan je lew

15.Champagne or red wine? dua2 tak nk...air masak boleh???

16.Honeymoon right after the wedding or days after the wedding? hu...sebulan lepas tu pon tkpe..tk leh lari lagi dh..

17.Money or household items? dua2 aku nk...hahahahaha

18.How many kids would you like to have? 8...could i??

19.Will you record your honeymoon in DVD/CD? yes....just to memorize the happy time each other...tp top secret la jdnya...

Tuesday, February 24

ReLease Tension...





22 feb 2009: jam 9 pagi kami bertolak ke Ulu Yam ..mandi air terjun..seronok tu..lama dh tk mndi air sungai ni...ketaq lutut..sejuk wei!!!..malas ar nk merepek byk2 kan..biasalah..kalo gi mndi2 ni, tak sah kalo tk lapo..tapi kami cuma mkn
ringan2 jew...keadaan disana tak mengizinkan kami makan berat2..so, kami wat keputusan Makan nnt je la...hanya berbekalkan roti, cekedis ngan air..melantak lh kami..gambar2 ni sumer tyme kat sana..

sesudah tu kami pon naik lah bila kulit dh jd mayat beku...terketar2 kesejukan hehehhe...terus gi cari tempat nk salin2 baju..sbb tmpt tu mmg tk seswai nk salin baju...kuang2..kami berhenti kat stesen minyak untuk solat dan touch up mana yg patut, pastu gi lah kami ke sunway dlm keadaan ujan lebat...huhu..tp bukan aku lh yg drive..sampai kat sunway, igt nk tgk citer GENG..tp mlgnya, waktu mnonton utk masa yg terdekat dh sold out...tp sempatlah aku snap segambar kt depan TGV tu...wat kenangan..

dh tu kitorg gi je lah mengisi pewot yg lapo sesgt...kat KFC..penat lh nk citer byk2...last2 kitorg tk beli pe pon kat sunway tu...sumer dh penat dan ngantuk...huhu nk balik...sampai balik kt s.alam dlm kul 6.30 ptg...tu jew 4 now..


Fever....



aduyai....bgun pagi2 kepala dh tk leh angkat...penin siot...cam batu...rasa dahi...demam ke aku ni???semalam mmg rasa laen dh...rasa cam sengal2 je badan aku ni..terpaksa gak aku gagahkan diri gi print asement metadata kat kandang sebb ink printer aku dh kiok...tp mmg tk dpt gi kelas lew pagi tadi...tk dpt jumpe en.hensem..tp tk pegi pun mmg tkpe..kelas dibatalkan..antar asement je..hu..aku telan ubat..pap..tido sampai pengsan, tak sedar pape, bgun2 je dah kul 12.45 ptg...erm..tiba2 tepon bunyi...my ex call..huhuhu. bila bgun rasa cam dh ok sket..lega..sebabnya aku ada test petang ni..kalo aku masih ting tong..bgaimanakah utuk ku pergi test???? update blog jap..pasni nk selak sket2 notes...tata...

Saturday, February 21

PereMpuaN & CoKelat...




Kamu tahu bagaimana rasa coklat yang cair di mulut? Pasti sekarang kamu sedang tersenyum mendengarkan soalan itu, padahal dulu, kamu yang menanyakan saya soalan itu dan kamu juga yang menjawabnya untuk saya.

Kata kamu, rasanya seperti kembali pada umur empat tahun dan sedang berada di suatu pesta, bersama dengan ayah dan ibu. Berlari-lari lalu berhenti pada anak patung manis di sebuah gerai berwarna-warni dan ayah tanpa perlu dipinta terus membelikannya untuk kamu. Segalanya cukup sempurna.

Kemudian ingat lagi saya bagaimana senyuman kamu mulai pudar dan mula bertanya dengan bola mata yang tidak mengerjap. Kata kamu, kamu sekarang seorang gadis, bukan lagi anak perempuan berumur empat tahun yang bertocang dua. Lalu pada usia kamu ini, coklat itu tetap memberi erti, bukan hanya erti semasa ia cair di lidah juga semasa ia berlegar dalam kepala.

Saya, kamu masih ingat? Saya hanya menggeleng kepala dengan dahi berkerut. Kamu kembali tersenyum dan berkata, coklat itu adalah bayangan hati seorang perempuan. Walaupun, ia keras, ia akan tetap cair di lidah lelaki. Walaupun ia sudah cair di tangan, lelaki tetap juga menyulutnya ke lidah mereka. Mengapa? Kamu bertanya lagi dan saya diam.

Kamu juga diam sebentar sambil mengukir bulan sabit pada bibirmu dan berkata, kerana coklat itu manis dan menyenangkan. Hati perempuan juga begitu, manis dan menyenangkan. Kamu pinta saya, hargai perkara itu dengan sesungguh hati, kerana coklat juga bererti, hati perempuan itu sanggup berkorban dirinya untuk mereka yang dicinta.

Untuk kamu sekiranya kamu masih ada di sana dan masih ingat, terima kasih atas kalimat itu. Untuk waktu ini, juga waktu yang mendatang, saya doakan kamu tetap coklat itu walau bungkus kamu sudah dipenuhi debu.

p/s: tp camner plak ngan coklat yg lekat kt gigi?...


Aku RiNdUkAn dia....


Bangun pagi ni, selepas solat subuh, aku buka tingkap bilikku, erm..udara pagi yg nyaman menyapa bersama seiringnya kicauan burung keluar mencari rezeki...aku masih disini...mengenangkan dia yg aku tak tahu berada dimana, sihatkah dia, bahagiakah dia bersama hidupnya kini, tanpa aku mengiringi setiap langkah hidupnya menempuh duka yang lalu..aku masih harap aku masih berpeluang bertemu dengan insan itu, maafkan diri ini kerana mngenepikan perasaan mu, adakah cinta tanpa wajah itu wujud???adakah cinta pandang pertama itu ada???namun aku ttp redha dengan ketentuan Ilahi, perpisahan mgkin ada hikmahnya, mgkin hari itu pasti akan tiba, tapi adakah pertemuan itu akan sama seperti permulaanya???Kehadiran kamu bagai kilat, sekejap menyambar tetapi lukanya terasa hingga jauh di dasar hati, andai kamu terbaca nukilan ku ini, cari lah aku...sebagai teman, sebagai org yg pernah kau kasihi...ku hanya ingin tahu kau tetap bahagia walau tiada aku...aku percaya, sidia kini mampu juga menilai kasihmu seperti mana aku mencintai kamu....aku juga ingin kau tahu aku juga bahagia seperti yang kau harapkan bersama insan yang sangat menyayangi aku sebagaimana kamu...dan aku juga bahagia bersamanya...kembalilah teman andai aku masih berada disitu....

Friday, February 20

Tagged...tagged

erm...bosan2...dari buang masa baik aku jawab tag ni....
7 Even Facts About Me
  1. nama aku Farhah Waheda...a.k.a Didie..tapi yuyu kata ejaan name aku pelik...unik lah kan
  2. ada 6 orang beradik...aku yg ke3
  3. sangat manja ngan family aku...sampaikan aku nk pegi mana2 mesti berambil dan berhantar...tu kalo aku kat umah sendiri lah kan...kat sini nek bus lew...
  4. aku kuat makan...tapi badan aku maintain jew..terrer kan..around 46kg je tau & tinggi 160 cm.
  5. aku lahir msa Holloween...31 oktober 1986
  6. Pernah xcident motor langgar pokok pisang masa form 3...sampai skang skitnya masih terasa..actually, aku ada masalah sket untuk berjalan..sebab tu aku selalu jatuh...dari aku kecik sampai lah dh beso ni.
  7. aku lom ada lesen kete..bila ntah aku nak belajau...wakakakaka
Tell 6 Unspectacular Quirks of Yours
  • kadang2 aku suka ckp sorang2 tp bukan depan org la
  • kerap kali gak aku akn menangis tetiba...gila kah aku????
  • suker tgk filem seram, ngeri, bunuh3..tp hakikatnya aku ni penakut gak
  • suker je beli biskut, mknnya tak pun...cuit sket je
  • mudah sakit perut walaupun jaga makan...tk pelik ke tu
  • kalo tension aku sgt suke wat mende bukan2, membebel2 cam mak nenek, pastu ketawa kuat2...mmg dahsyat
People To Be Tagged
  1. yuyu
  2. awis
  3. sesape lah bukan ada ramai tau blog ni
Who Tagged M

Thursday, February 19

CaRa-CaRa Nk Ilangkan BoSan & Ngantuk

korang bosan???nk ilangkan bosan dan ngantuk...klik sini> jgn tk klik!!!

HAri Yg BuhSan....


waaaaaaaaa....BuhSan nyer Hari Ni...Tkde mende menarik....asyik belaja ngan wat asement je...tp aku pelik nape sem ni asement aku macam tkde je...hahahha..tunggu lah bulan depan ada lah yg akn timbul nnt....eiii...apalah umah sebelah kanan aku ni wat malam2 ni...ketuk2 apa lah, bising,,,,tidak tenteram idop aku....lapo plak...nk mamam...chow sin chi... gmbar tiada kena mengena ngan citer..saje letak konon rajin lah

Hari Yg MeMbUhSankan.......

waaaaaaaaa.....buhsannya....tkde mende menarik nak wat hari ni....asyik belaja ngan wat asement je...mnggu dpn ada test plak...pale dh sengal sbb macam2 hal nk settle tuk pgi hospital visit...ayoooo...tp takpe dah settle pown....kuhehehehe. hari ni aku nk gelak je rasa, dgr citer pasal yuyu sakit kepala...hya aku tau sebabnya....hahahahhahah. eiii bsing plak umah sebelah kanan ni...duk ketuk apa lah malam2 ni...apa kah akn berlaku esok??? tunggu...

Monday, February 16

SoMeThiNg to Share...

How to Be a Successful Graduate Student
It doesn't take very long to realize that graduate studies are very different from undergraduate work. It isn't until your last years of your bachelor's degree that you feel you're really in control of your future. Lack of motivation, discipline and enthusiasm can break you as a graduate student. Follow these steps for success.
  • step 1: Set goals. By the time you become a graduate student, you shouldn't still need to choose what you want to do in life. Decide if you want to go into the business, academic or public sector. Diversify your studies wherever possible for the greatest success in the working world.
  • step 2: Take the value of your time seriously. You'll be juggling classes, hands-on experience, extracurricular activities, work and your personal life all at the same time. Make yearly, monthly, weekly and daily to-do lists for success in keeping both short-term and long-term goals. This kind of organization goes a long way in helping you maximize your time.
  • step 3: Add to your knowledge constantly. Seek out advice from professionals on the faculty and in the community. Ask focused questions and reflect on the answers. Keep a journal or log of things you've learned that you feel are important for your future work. Tap into trade magazines and scholarly journals in your field to keep abreast of new developments.
  • step 4: Join a trade association. Some give student discounts. Try to attend at least one event every few months. Consider taking classes in marketing or public relations even if you're not in the communications field. These will help you understand how you can make yourself stand out from the crowd.

gud luck! untuk kengkawan tahun akhir...moga kita semua success!

MAjlis KAhwin Along .....








Saje je pilih topik ni wat testing...dh lame dh pon majlis ni berlangsung..tawun lepas...and this year i'm going to be a "tante". kuheheheheh.Ni gambar2 msa malam pernikahan mereka pada 3 Syawal...
pastu.....ni plak majlis persandingan esoknya di Perak...gambar with family...
Then, after 1 month baru lah ada majlis smbut menantu kat umah aku di JAy bee...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...