Monday, December 31

Cerita Pasal Kawin : Wang Hantaran

Assalamualaikum...tak jawab dosa, kalau jawab sayang ( ala2 maria elena). Dua hari g kursus kawen rasa macam pergi kursus motivasi. Motivasikan diri aku untuk jadi isteri mithali, tapi jangan sampai terjerat diri. Balik dari kursus aku mula yakin apa yang aku pilih, inilah jodoh terbaik dari Allah untuk aku. Lelaki dan perempuan yang berlainan, lahir dari rahim yang berlainan ( of cos lah kan), bakal duduk serumah. Bayangkan kalo kita biasa duk satu rumah ngan adik beradik kita,mak dan ayah kita dari kita lahir sampai kita besar, tiba-tiba kita kena duk serumah dengan orang asing yang baru beberapa tahun kita kenal. Amacam? Dah sedia ke? ngee!!!!

Bercakap pasal kawin ni, ada satu bab yang aku masih kurang pasti. Milik siapakah wang hantaran? Serabut pulak kepala aku ni memikirkannya (huh! macam masalah negara). Banyak isu2 klise yang kita selalu dengar pasal bab hantaran ni. Pasal wang hantaran tinggi lah, bertunang lama2 sebab duit hantaran tk ckup lah, family masuk campur soal hantaran lah ( ni lagi satu, sape yang perlu tetapkan wang hantaran ni?) dan macam2 lagi lah.


"Sayang, kalo duit hantaran tu, abang jadikan duit intallment keta sayang boleh tak?".

" Erm, kalo ikut sayang, sayang ok je., sama je perginya nanti, tapi kena tanya famili dulu".

" Ayah, nak tanya lah, Kalo duit hantaran tu nnt ganti jadi kereta boleh tak?"

" Erm..betul2 dah ada duit ke?,

" Ada.."

" Kalo ikut orang2 tua, biasanya tak setuju".

Nasib baik tanya daripada buat keputusan sendiri. Biasanya orang tua ni nak tengok dulu duit hantaran tu. Lepas tu kau nak buat pe ngan duit tu terpulang, mereka tak hadap pon. (hahaha, boleh gitu?)

Kat atas ni serba sedikit dialog yang realitinya mungkin pernah dibincangkan antara bakal suami, bakal isteri dan family sebelah pompuan.

Family lelaki sebenarnya lebih banyak menurut ( ikutkan jela, anak dah suka kan..hihihi).

For me, simple is better. Nak ikut adat sangat, mau terbalik dibuatnya. Cerita bab kawen ni ( ni plak ala2 mat lutfi cakap), kadang kala boleh buat kita bergaduh ngan tunang n family sendiri. Itulah, inilah. Kan senang kalo aku boleh goreng bihun + plus ayam upin ipin letak dalam bekas polisterin pastu bagi kat tetamu yang datang masa akad nikah kat depan pintu masjid tu. Selesai..(sengal betul kalo ayah aku tau cadangan gila aku ni).

To be continue.....


- Two is better than one -
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...