Monday, March 2

TeMAn Suka DaN DuKA...


PaNdUaN bAGaImAnA uNtUk TeRuS dIsUkAi RaKaN, kEkAL pErSaHaBaTaN
Dalam bersahabat, kita akn temui 2 perkara, sama ada rakan yg baik atau yg mendorong melakukan perkara negatif. Berikut mungkin petua yg boleh mmbntu anda untuk terus disukai di kalangan rakan yg selama ini sering berkongsi kegembiraan dgn kejayaan anda...silakan terus membaca...
1. Timbulkan rasa minat dlm diri untuk mengetahui kisah rakan. Bayangkan anda ada dua kawan rapat, iaitu yg suka mendengar cerita anda dan seorg lagi yg bersifat sebaliknya...Jika ditanya rakan mana lebih disenangi, tentu anda akan memilih rakan yang suka mendengar cerita. Jika anda rasa minat dan mnnujukkn minat mengenai apa yg diceritakn rakan anda, anda akan disukai mereka. Kemana saje pergi, pasti mereka akn trigtkan anda....(tp..kalo dh asyik mmber je citer..leh cair telinga...agak2 lah kan kekekekekekeke)
2. Apabila rakan bercerita, tahan diri daripada mmbuka cerita anda yg mgkin lebih hebat dari cerita mereka..(ni tahap bangga gila). Anda boleh buka cerita anda pada msa yg lain, biarkan rakan anda menyerlah..(biarkan...biarkan...biarkan...)
3. Senyum atau ketawa apabila ada pengalaman mencuit hati..(btul ke macam ni??ke nak jaga hati je...hahhaha). Angguk kepala anda sekali sekala tuk mennnjukkan anda faham apa yg diceritakan rakan. (ngantuk sebenrnya...kihkihkihkih)
4. Hargai apa saje pertolongan atau pemberian dari rakan (jgn mintak balik...tk pon ungkit...huh...tk patut...tk patut)
5. Apabila rakan memberi sesuatu, berhenti daripada melakukan apa yg sedang di lakukan dan lihat apa yg diberikan rakan..
6. Berikan senyuman manis dan mesra kerana ia boleh menyampaikan mesej kemesraan serta keceriaan. contohnya...jika selalu senyum anda akan menarik rakan yg ceria disekeliling anda...(tp jgn senyum pada org tidak dikenali...bahaya!!!)
7. Jika anda dilanda masalah dan mula rasa sedih, cuba senyum..senyum seperti anda berasa amat gembira.(kalau mampulah).
8. Walaupun kadang kala anda atau rakan ada msalah, asingkan masalah daripada kehidupan seharian dan berlatih untuk mudah tersenyum...(penat gak kalo terpaksa berpura2 kan??)
9.Kalo selama ni anda mmg stail muka ssh nk senyum...cubalah..pg2 bangun senyum kt depan cermin sebelum gi mndi...puji2 lh diri sket...bukan ada org tahu pon...wujudkan rasa gembira dan ceria dalam hidup anda setiap pagi...
10. Bercakap sesuatu yg baik mengenai rakan akn meraptkan lg hubungan anda dengan rakan anda itu. Rakan lain yg melihat sifat anda itu, akan mahu mendekati anda kerana mereka tahu anda hanya akan bercerita perkara baik mengenai mereka...
akhir kata...apa2 yg kita lakukan untuk teman kiter sumernya atas dasar AKU SAYANG KAMU TEMAN....(p/s: awis, sowy ma...aku pinjam ayat ko...kikikikiki)

No comments:

Post a Comment

leave your comment here k dear viewer and reader...luv ya!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...