Thursday, March 12

SuShi....o...SuShi

erm...cedapnyer kalo dpt makn sushi..tiba2 teringin plak...tp wet tk bape nk ada lah kan...hehehhe..
saje je nk kongsi ngan guys sumer pasal sushi ni. salah satu makanan Jepun yg agak popular di Malaysia dan negara2 lain..
Some info: SUSHI DARI SEGI KESIHATAN
1. Sushi & Sashimi merupakan makanan yg majoriti bahan2nya menggunakan hasil laut.
2. Hasil2 laut mempunyai khasiat OMega 3 yg sgt diperlukan tubuh badan untuk mencapai kesihatan yg optimum.
3. Namun, khasiat Omega 3 adalh untuk membesarkan pembuluh darah secara automatik bg melancarkan perjalanan darah. Ia juga baik untuk pesakit Artritis dan asma.
4. Kebanyakkan kandungan Omega 3 boleh didapati di dalam tuna dan salmon. Bahagian perut ikan tuna, iaitu toro, mengandungi paling byk kandungan Omega 3.
5. Selain tu, rumpai laut kering iaitu nori mengandungi zat antioksidan yang dipercayai dpt mmbantu mencegah kanser.
6. Kandungan kolesterol HDL yg terdpt pada makanan laut yg digunakan sebagai bahan didalm sushi berkhasiat untuk mengurangkan risiko serangan jantung.
7. Bg yg takut untuk makan bahan mentah yang terdapat di dlm sushi, tk perlu risau. Ini kerana, sebahagian besar sbb terjdnya penyakit keracunan mknn adalah bakteria phatogen.
8. Menurut kajian, mknn yg tidak boleh dimakan mentah adalah seperti ayam dan burung. Mknn hasil laut, ikan, dan sayur2an amat berguna dan baik untuk kesihatan jika di makan mentah. Ini kerana, memasak bahan2 ini mengurangkan sebahagian zat yg terkandung didlmnya.
<

7 comments:

  1. Haaa...tetiba citer pasal sushi ni mesti ko nak belanja aku makan kan kan? Ahahaha~

    ReplyDelete
  2. WaaaaH...SuShi..YuMMy...KeCur AiR LiUr AkU weYyyy..Mau MamaM SuShI....SuShI..WaIt FOR Me...

    ReplyDelete
  3. tu lew...sbb tu aku tulis artikel ni...masih terbyg keenakkn dan kepedasan wasabe...huhuhu

    ReplyDelete
  4. uwaaaa..beshnye..pakat 1 clazz p mkn sushi...huhuhu

    ReplyDelete
  5. Kantoi...makan sushi tak ajak orang :p

    ReplyDelete
  6. ala awis jgn mrah...len kli kiter pg sesama ye

    ReplyDelete
  7. hu mkn satu kelas???, muat ke kdai sushi tu...huuhuhu

    ReplyDelete

leave your comment here k dear viewer and reader...luv ya!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...