Saturday, November 6

Ais krim

Masih lagi aktiviti di hujung minggu. Kali ni, aku cuba wat resepi ais krim, bukan ais krim Malaysia yang satu 20 sen tu tau. Ni, ala2 ais krim mc flurry Mcd. Jimat, sbb leh wat byk. So, sape nk cuba resepi ni boleh lah wat untuk anak2 dan keluarga.

Ais Krim Oreo

1 cawan susu segar (untuk resepi ni, saya guna susu dutch lady, fresh cream)
1 cawan creamer (sy guna coffe mate)- mgkin leh guna creamer lain kalo nk cuba
1 sudu gula (kalo tk suka manis sgt, tk yah bubuh gula)
1 sudu kecil esen vanilla
biskut oreo (dikisar kasar)

Cara:
1. campur susu, creamer, gula ngan esen vanilla dlm mixer.
2. blend sampai berbuih / sebati
3. kuarkan, letak dlm bekas, cmpurkan ngan biskut oreo.
4. sejuk beku selama 8 jam.
5. boleh hidang ngan sirap coklat atau makan macam tu je

tips:
1. Perisa terpulang pada citarasa, kalo perisa buah, guna buah yang tak berair sgt, kalo tak lambat beku (mgkin tk jadi ais krim, tp jd ice blended je)
2. elakkan membuka bekas ais krim dlm tempoh sejuk beku. nnt dia merajuk. ha3
3. tambahkan kuantiti cawan untuk satu adunan yang besar. resepi diatas cuma untuk mangkuk bersaiz sederhana sahaja
4. guna cawan yang sama untuk sukatan susu dan creamer.
5. terlebih susu akan buat ais krim cair, kurang jadi.

selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment

leave your comment here k dear viewer and reader...luv ya!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...