Thursday, July 12

Kurus Vs Gemuks

Best ke jadi orang kurus? Pelbagai iklan terpapar di media2 cara nak kurus, supplement untuk kurus, pil kurus dan ada juga iklan menunjukkan orang mati sebab nak jadi kurus. Terdapat pro n cons tentang bentuk tubuh seseorang. Bagaimana terjadi? Bagaimana menangani dan sebagainya.
Sebagai orang yang dikategori kurus, kadang2 ada rasa bangga dan kadang kala timbul rasa rendah diri. Maklumlah, kalo terlalu kurus, bentuk badan boleh dikategorikan macam spongebob. hahahaha...petak je. curve pon tidak mengiurkan. Bukan untuk menayang bentuk badan seksi pada umum, tapi, kadang-kala itu menjadikan keadaan fobia untuk bersuami, ditakuti bentuk tubuh 'papan' tidak memuaskan nafsu pandangan suami pada kita. (jauhnya,aku pikir). Tapi, itu suatu hakikat yang harus dipikirkan, kadang-kala suami ni, perlu dijaga bukan sahaja keperluan hariannya, keperluan batinnya juga. Keperluan batin bukan terhadap tentang layanan di ranjang saja, tapi bagaimana memuaskan suami di ranjang andai ketempat tidur pon dia rasa terpaksa (macam peluk papan lapis)...hahahah. Ini pandangan berdasarkan pengalaman para isteri yang aku baca. Amboi suami !! badan isteri je nak jaga ke?

Yang awak macam tong dram tu camne? Perut boroi, muka berminyak, rambut serabai, bau badan plak macam hatchomm!!. hahaha melalut...selingan dan ingatan untuk diri sendiri juga.

Menjaga tubuh kurniaan Allah itu juga ibadah, dengan badan sihat, cukup nutrien dan menggembirakan hati suami kita dapat pahala. Ibadah kita juga lebih terjaga. Tapi, kurus tu sakit ke sihat?..Terlalu kurus tak sihat, overweight pon tak sihat.

Saya gembira dan bersyukur saya kurus, tapi sy mahu sihat. Saya tak sihat ke? Ye, bagi saya, saya kurang sihat, dengan ketinggian 160 cm, berat ideal saya adalah 52kg. Tapi, berat saya cuma 46kg saje. Ngeee....Ayah selalu bising, dia assume saya kurang makan, tp sbnrnya sistem badan saya tidak proses nutrien yg sy mkn dengan baik. Jadi segala nutrien terbuang melalui proses penyahtinjaan (betul ke nama proses ni). Saya suka kalo saya berisi sedikit. Pipi tembam dengan keadaan badan berisi yang pejal. Bukan terisi dengan lemak. Sekarang, saya dalam program weight management Herbalife.

Saya harap program ni berjaya. Saya mahu jadi pengantin yang cantik, memiliki bdan supermodel khas untuk suami saya. 
 
Lupa saya nk bagitau, apa yang mengembirakan bagi saya dengan berbadan kurus dan tinggi, saya mudah cari pakaian. Cubalah apa sahaja, InsyaAllah kena dan padan. hik3 perasan...perasan...

No comments:

Post a Comment

leave your comment here k dear viewer and reader...luv ya!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...