Tuesday, July 27

Double HAppiness.....

Good evening everyone!!!!
Alhamdulilah...thanks to Allah for gave me these happiness...syukran..

Today and Yesterday i got double happiness plus a little tiny frustration..I've to practice using English in all daily conversation from this day...because sum reason...lalalalala THE DOUBLE HAPPINESS

1. I GOT THE DRIVING LICENSE
hahahaha...i really want to laugh to myself..by taking 4 times of JPJ test than i got the license...so so so 'degil' to be PASS..actually im not a good driver, i have to be more practice. Because of too much nervous, my driving skill will go haywire..because of that, my dad can't give the trust on me to drive alone..one day maybe..

2.THE SECOND HAPPINESS IS MY INTERVIEW IS SUCCESS!!!!!
till now i am still think than i dreaming got this job. HUh...i never trust my self. Maybe its true that some friend told me that sometime i can't expose my self...and i believe that is one of reason i cannot pass the government interview. Pity of me..hihihihi

oklah...nk citer pasal job yg ditawarkan iaitu as a Document controller...actually, pernah dengar pasal position ni..tp really tk dpt gmbrkan camne kerjanya..masa interview tadi masa manager tu citer sket ttg task job ni, aku rasa cam nk ngis sbb aku gmbrkan ia suatu kerja yg agak detail dan rumit..uwaaaa..tp tkpe en. manager...seperti yg telah dijanjikan i will try my best to learn something new ok...just give me the chance to make it..

PENGALAMAN DI TEMUDUGA

hari ni merupakan hari yg tk mgkin aku lupakan seumur hidup aku..ini bukanlah first time aku gi interview..cuma interview sebelum2 ni untuk goverment sector...kali ni swasta. they will aspect much..sbb mereka tidak mahu rugi give the salary for those yg tk leh wat keje...membazir je...so kena bg yg TERBAIK...

hari ni aku bgun awal..cam biasa lah solat subuh..tp selalunya aku akan tido balik..tp tk untuk hari ni..aku bgun dan cuba tenangkan diri setenangnyer..malam tadi pon aku tk review pape pon pasal interview memandangkan otak aku dh sendat penuhkannyer beberapa hari sebelum tu..then kul 7 aku start buka laptop aku dan review tajuk2 akhir research aku pasal job aku secara lalu je..aku nk positif je hari ni..kul 8.15 pagi mula siap2, gosok baju, mandi, makeup ala kadar dan wat role play wat kali terakhir..masa masih byk sbb interview aku kul 10. Then, kul 9.15 pagi aku pon bertolak ke temapt temuduga ditemani ayah aku..yela..aku kan lom boleh bawak keta sendiri..sampai sana 9.30 pagi...kjap je kan..mmg sgt dekat ngan umah aku..

then, sampai sana gi kat post guard, dapt pass masuk visitor...aku sorang je kena temuduga hari ni..tkde calon lain..then jalan2 gi receptionist..jauh gak sbb aku masuk ikut pintu belakang..aku jalan sambil senyum2 tp dlm hati uiii berdebar, sakit perut sumer ader.bla...bla...bla...byk sgt nk citer sebelum smpi bilik temuduga, tak yah citer lah eh...

duk dalm bilik temuduga...en. manager suh tggu jap..aku pun tggu lah..tp aku pelik npe aku dh tk rasa berdebar dah..peliknyer....alhamdulillah..

ok then proceed to the interview session

mr. manager : are you ready?
aku: yes, im ready

mr.manager : ok, for a start, introduce about your self..
aku: (aku pon gtau lah serba sket pasal aku, nama, umo, suka wat pe, blah...bla...bla)

mr. manager: ok, u was graduated from uitm in library management, right?
aku: yes

mr. manager: plis tell me about your studies, i am not familiar with the course, what is it actually?
aku: soklan ni, aku ader gak wat persediaan jawapan, sbb aku tau kalo company tu lain dari bidang kiter, mst dia nk tau sket2 apa yg kiter belaja sbnrnyer. jadi aku pon kata lah library mag. ni pasal manage library..dan sewaktu dengannyer..aku pon dh tk hengat ape yg aku bebel pasal course aku.

mr.manager: what is ISBN number?
aku: haa??? dalam hati aku kata ni interview librarian ke?..tp tkpe sbb dia nk tahu, aku citer lah..boleh plak aku tersalah fakta dan tersasul2 ckp bahasa melayu, padahal aku tgh speak english..hahaha..gelak lg aku..aku dh tersengih2 terckp bahasa melayu..aku teruskan je lah..hihihi...tp untuk soklan ni je lah...lepas tu aku ckp english semula..

mr.manager: ok, u was working at KFC before, why do you working there even u have degree?
aku: senyum je dengar soklan tu...aku pon jawab aku tk tau nk mula dari mana nk cari kerja, jadi aku amik keputusan mula je kerja dari staff bawahan, sbb aku nk tau tekanan staff, dan nk dpt pengalaman baru lew...aku pon tk pasti dari mana aku dpt idea nk jawab mcm tu..ilham dari Allah ni..alhamdulilah

mr.manager: then, how you take action on customer demanding regarding your work in KFC?
aku: i just pretend all their needs and demand are ok and i tried to get what they want.
mr.manager: how u pretend it?
aku: erm...i just always smile and just obey the needs of the customer as well as customer always right..then, after working hours i release my pressure by doing some activity such as playing video games and singing.

mr.manager: so then, sometimes u singing to release the working pressure?
aku: yes, sometime yes.. (aku pon sengeh2 je...hahaha malu pon ader, nyanyi pon tk sedap..mati aku kalo lepas company ni wat pape majlis suh aku nyanyi plak)
mr.manager: erm good..you have positive way to release your tension..and it's good.
aku: thank you..senyum lg...

sbnrnyer byk lagi soklan yg manager tu tya..kat ats tu antara soklan2 menarik yg aku hengat...lain dia tya more about apa yg aku tau pasal company tu, apa yg aku tau ttg position aku nnt dan apa skill yg aku ader untuk company tu jlnkan operasi dia...aku pon jwab lah sekadarnya yg aku tau..sbb tk nk lebey2 takut salah fakta ataupun takut mereka aspect byk sgt dari aku..tkut aku yg tk mampu buat...

for the last aku just bgtau yg aku bersedia nk belaja sekiranya aku diberi peluang tu..sbb aku baru lagi..

pstu kan dtg GM plak...nk discuss about salary yg aku mintk tu..sbb dia kata salary tu tinggi sgt sedgkan aku lagsung tkde xperience pasal tu...setelah discuss bbpe minit..aku pon setuju untuk digajikan as fresh and entry level..terima kasih byk2..

pastu mr.GM discuss plak ngan bakal manager aku apsal aku...dan aku diterima bekerja disitu mulai 2hb ogos ni..rezeki raya ni...alhamdulillah...

aku pon ucap thanks kat manager aku..manager aku ckp..welcome, see you on 2nd august k!

akupon say thanks lagi smpai aku keluar lupa bawak handbag...hahahaha...budus..xcited tk bertempat..dengan malunye aku patah balik kat ofis dan amik hand bag aku...lalalalalal...wat muka tebal je...kikikiki..

about the frustration mention, let be in my own know it..smile!

maaf diatas kesalahan tatabahasa memndangkan english bukan makanan aku..

No comments:

Post a Comment

leave your comment here k dear viewer and reader...luv ya!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...